Antirasistiska pins förbjöds på Skånes universitetssjukhus

Publicerad 2014-04-09

När Jimmie Åkesson besökte Skånes universitetssjukhus tidigare idag ville flera ur vårdpersonalen bära pins med texten "Vårdpersonal mot rasism".

Något cheferna på sjukhuset förbjöd.

–  Det handlar om att arbetskostymen ska vara fri från manifestationer, säger Jan Eriksson, sjukhuschef på SUS.

Inför dagens besök  av Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson vid Skånes universitetssjukhus i Malmö hade en speciell pin med budskapet "Vårdpersonal mot rasism" tagits fram. Men personalen förbjöds av sina chefer att bära knappen. Enligt Jan Eriksson, sjukhuschef på SUS, råder ett strikt förbud mot manifestationer och pins av alla slag under arbetstid.

– Man är på jobbet för att utföra ett neutralt arbete och ska i tjänsten inte ta ställning åt något håll, säger Jan Eriksson.

"Alla patienter måste känna trygghet"

Han menar att alla patienter måste känna en trygghet att de blir behandlade på ett korrekt sätt, även rasister.

– Alla patienter måste känna att de är trygga i sin vårdbehandling och att personalen har fokus på patienten och inte ett budskap man vill föra fram, säger han.

Han menar också att om sjukhuset ger sitt tillåtande att bära en knapp mot rasism kan det leda till nya förfrågningar om att bära pins med andra budskap från personalen.

– Det kommer att bli en omöjlig diskussion om vilka budskap som ska få föras fram och hur många pins man egentligen får bära, säger han.

Och enligt honom handlar förbudet mot pins även om hygien.

– Det är en vårdhygienfråga då man inte ska ha på sig något som kan samla på sig bakterier och annat som kan sprida smitta, säger han.

Otänkbart att personal straffas

De ur vårdpersonalen som trots förbudet valde att bära pinsen kommer enligt Jan Eriksson inte att få en varning.

– En varning kan delas ut när man inte följer reglerna på sin arbetsplats men jag kan omöjligt tänka mig att det kommer att ske i det här fallet, säger han.

Han har förståelse för att delar av personalen ville bära knappen eftersom texten bar ett människovänligt budskap.

– Det finns all anledning att visa att man är emot rasism, det är jag med. Men det får inte ske på detta sätt på ett sjukhus, säger han.

Han tycker att förbudet mot pinsen lett till en allt för stor medial uppmärksamhet och att personalens insatser på sjukhuset har fallit bort i diskussionen.

– I den här speciella situationen, där till och med mordhot förekommit, har all vårdpersonal gjort ett fantastiskt och professionellt jobb. Det är det allra viktigaste och något jag vill framföra, säger han.