Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Tyskar hjälpte USA med övervakning

Publicerad 2013-07-21

SAMARBETADE MED USA Förbundskansler Angela Merkel har hävdat att hon fick reda på USA:s hemliga övervakningsprogram via medier. Det stämmer inte.

Förbundskansler Angela Merkel och hennes ministrar har uppgett att de fick vetskap om USA:s hemliga övervakningsprogram först via medier.

Men tyska myndigheter har samarbetat med USA, skriver tidningen Der Spiegel.

Edward Snowden.

Såväl tyska underrättelsetjänsten BND som författningsskyddet BfV har använt ett av den amerikanska säkerhetstjänsten NSA:s spionprogram. Hemliga amerikanska dokument visar att författningsskyddet utrustats med datorprogrammet, kallat XKeyScore, uppger Der Spiegel.

BND:s uppgift har varit att lära BfV:s personal hur programmet ska användas. Målet har varit att öka författningsskyddets möjlighet att hjälpa NSA i gemensamma antiterroroperationer, uppger den tyska tidningen.

I en intern NSA-presentation beskrivs XKeyScore som "ett produktivt spionverktyg". Med utgångspunkt i metadata kan det användas för att i efterhand avslöja exempelvis vilka sökord som använts från en viss internetuppkoppling.

Intensifierat samarbete

Edward Snowden – nu på flykt från USA men tidigare anställd av en underentreprenör till NSA och den som först läckte uppgifter om den hemliga övervakningen till medier – har tidigare hävdat att BND samarbetat med NSA. Och enligt Der Spiegel har detta "intensifierats" på senare tid.

Varken BND eller BfV vill, i likhet med NSA, kommentera uppgifterna.

TT