Offer för en bedragare

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2006-08-07

Aftonbladet planerar stämma journalist för falska intervjuer

INTE INTERVJUADE Journalisten Bjørn Benkow har sålt intervjuer med stjärnor som Oprah Winfrey, Tom Cruise och Julia Roberts. Några av dem har publicerats i Aftonbladets söndagsbilaga. Nu har det visat sig att intervjuerna aldrig ägt rum. De var påhittade. Aftonbladets ledning undersöker nu möjligheterna att stämma reportern.

Frilansjournalisten Bjørn Benkow sålde intervjuer med stjärnor som Julia Roberts, Tom Cruise, Bill Gates och Oprah Winfrey.

Men intervjuerna var påhittade.

-Vi undersöker möjligheten att stämma honom, säger Aftonbladets informationsdirektör Olof Brundin.

Bjørn Benkow.

Bjørn Benkow, 66, är norsk frilansjournalist som under åren gjort sig känd med en lång rad exklusiva intervjuer med olika världsstjärnor.

Har aldrig skett

Nu avslöjas det att flera av de intervjuer han gjort det senaste året, varav några publicerats i Aftonbladets söndagsbilaga, aldrig har genomförts.

Bill Gates intervjuades inte på flygplanet, som Benkow påstår, och Michael Schumacher släppte inte in honom i sitt hem för en trevlig pratstund. Bjørn Benkow har ljugit för både sina läsare och sina uppdragsgivare.

"För pengarnas skull"

Såväl Aftonbladet som danska Jyllands-Posten och norska Dagbladet lurades av de påhittade intervjuerna.

Varför gjorde du det?

-För pengarnas skull. Jag har haft flera hjärtinfarkter och är i det närmaste rullstolsburen. Det har tärt på min ekonomi, säger han till Aftonbladet.

Men, understryker han, det är bara vissa saker som är lögn:

"Har träffat dem"

-Det som är fusk är omständigheterna och tidpunkterna. Jag har träffat alla dessa personer, fast vid andra tillfällen och på andra platser. Alla citat och faktauppgifter är korrekta.

Men att sälja fejkade intervjuer?

-Det var i ren desperation när jag upptäckte att ingen längre ville använda mina alster eftersom jag blivit för gammal.

Aftonbladets redaktionsledning, som under de senaste dygnen genomfört en noggrann utredning kring de påhittade intervjuerna, överväger nu juridiska åtgärder mot Benkow.

- Det här är helt oacceptabelt. Vi har blivit lurade, och därmed lurat våra läsare. Därför har jag i dag kontaktat vår advokat Peter Althin för att undersöka möjligheterna att stämma reportern, säger Olof Brundin, informationsdirektör på Aftonbladet.

Borde inte tidningen ha genomskådat bluffen?

-Det är lätt att säga i efterhand. Men att fejka intervjuer med världskända människor är så korkat att det är svårt att tro att en journalist ens skulle komma på tanken. En sådan bluff uppdagas naturligtvis, vilket nu har skett.

Beklagar djupt

Vad händer nu?

- I dag kan vi bara för Söndagstidningens läsare djupt beklaga att vi inte genomskådade Benkow. Det finns få saker som är värre än att bli bedragen av en person som man haft förtroende för. Nu ser vi på möjligheten att inleda en rättslig process.

Följande intervjuer av Bjørn Benkow har publicerats i Aftonbladet bilaga Söndag:

Olle Castelius