Kollegorna sörjer Monas bortgång

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-04-02

Mona Seilitz var en dam med många järn i elden – och hann arbeta med de flesta.

Nu sörjer kollegorna bortgången.

– Det är oerhört tråkigt, hon var en levnadsglad person, säger Ulf Brunnberg.

Mona Seilitz är känd från många populära teateruppsättningar, farser, tv-produktioner och filmer. På 80-talet medverkade hon i ”Jönssonligan och DynamitHarry”, tillsammans med bland andra Ulf Brunnberg.

– Mona visste var hon hade verktygslådan. Hon var en duktig komedienn, säger Ulf Brunnberg, som spelade karaktären Vanheden.

"Mådde inte bra"

Brunnberg och Seilitz arbetade tillsammans för första gången på 60-talet. Senaste samarbetet var en nyårsrevy i Helsingborg i samband med milleniumskiftet.

– Jag visste att hon inte mådde bra, men hon pratade aldrig om det. Det är oerhört tragiskt att hon är borta, säger Brunnberg, som liknar Mona vid Mae West.

Har du något speciellt minne av Mona?

– För åtta-nio år sedan sa hon till mig ”Ulf, vi har ju känt varandra i så många år men vi har aldrig varit ihop. Kan vi inte blir det?”. Hon var väldigt rolig.

På senare år uppmärksammades Mona för sin insats i lördagsunderhållningen "Bingo Royale" på SVT tillsammans med programledaren Nils Edwall.

– Mona var öppen, tillåtande och nyfiken med en glimt i ögat. Hon var ju långt ifrån en gammal dam, utan väldigt vital och ungdomlig och beredd att hoppa på roliga saker, säger Nils Edwall till TT.

"Fullständig chock"

Kim Anderzon, vän och skådespelarkollega:

– Beskedet om Monas död kom som en fullständig chock, jag hade ingen aning om att hon var sjuk på det här sättet. Jag har känt henne sedan slutet av 1960-talet, då vi började arbeta i samma teaterkollektiv på Mariahissen på Södermalm. Det drevs av Monas man Bill Öhstrsöm. Sedan dess har vi alltid setts och haft en djup kontakt.

– Mona var en otroligt intelligent och fantastisk person och skådespelerska. Allra bäst var hon i filmen Giliap. tycker jag. Hon var så vacker och otroligt levande. Alla beundrade henne, och jag tror att det svårt för henne att åldras i den här tuffa branschen. Skådespelaryrket är hårt mot så vackra kvinnor på det sättet. Som vän var hon otroligt lojal och solidarisk, hon kommer alltid att vara högst levande i mitt minne.