Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

”Foppas” Denver är laddat för konventet

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-08-25

SOM SCHLAGER-SM Här i Pepsi Center, Peter Forsbergs hemmaarena, ska demokraterna hålla sitt konvent.

DENVER. Man skulle kunna tro att det är schlager-SM som ska avgöras i högsommarheta Denver den kommande veckan.

Men på den färgsprakande scenen i Pepsi Center är det inte Charlotte Perrelli som ska dansa.

Det är makarna Clinton, Joe Biden, Jimmy Carter och allt det demokratiska partiet har av stjärnglans.

Nu ljög jag lite grand.

Den allra största stjärnan, den som 7 000 delegater från hela landet rest hit för att formellt nominera till presidentkandidat, kommer ju faktiskt inte att ”uppträda” i Peter ”Foppa” Forsbergs vackra hemmaarena.

Barack Obama har flyttat sitt avslutande ”acceptance speech” på torsdag natt till Invesco Field – en jättelik, futuristisk fotbollsarena som lyser som ett rymdskepp vid Klippiga bergen.

Uppvärmning av kaliber

Det som händer fram till dess är bara uppvärmning – men onekligen en uppvärmning av viss kaliber.

Redan i natt radar såna som Michelle Obama, Jimmy Carter, kongressens talman Nancy Pelosi och Jesse Jackson upp sig för att tillsammans teckna Barack Obamas levnadsöde.

I morgon natt initierar Hillary Clinton ett upprop för ”förnyelse av Amerikas löfte” och på onsdag natt leder hennes Bill en kväll för ny utrikes- och säkerhetspolitik ihop med bland andra vicepresidentkandidaten Joe Biden och John Kerry.

Och de ska alltså, allesamman, elda massorna från en scen som liknar den svenska schlagerstjärnor brukar framföra sina trudelutter på – en färgsprakande sak i talrika etage, fullspäckad med flashiga ljusriggar och annat högteknologiskt lullull.

Lite lustigt.

Jag har tagit på den

Och jag har nu tagit på den. Kunde helt enkelt inte hålla mig när vi gjorde ett premiärbesök på delegaternas heliga golv i går eftermiddag. Jag gick fram och tallade lite på scenkanten.

Det tycker jag ni kan tänka på om ni är uppe på nätterna och följer cirkusen på tv...

* * *

”Foppa” skulle inte känna igen sitt Denver för tillfället.

Det är inte bara en totalt belägrad stad; den är föremål för säkerhetsarrangemang som får en gränskontroll mellan Israel och Palestina att likna Emils grindöppningar i Lönneberga.

I princip tvingas man läsa hela konstitutionen baklänges för tre olika SWAT-team bara för att få parkera hyrbilen – två kilometer från närmaste delegat.