Paret snorklade nära dödshajen

Publicerad 2011-08-19

Firar smekmånad nära platsen för hajattackerna

SMEKMÅNADSPAR PÅ SEYCHELLERNA.  Johannes och Anne Arnesen firar smekmånad i paradiset. Utan att veta det badade de vid samma strand där en dödlig hajattack skett bara någon vecka innan. Nästa hajattack några dagar senare berövade en annan smekmånadsfirare livet.

Två dödliga hajattacker skakar semesterparadiset Seychellerna.

Trots det varnade ingen de svenska smekmånadsfirarna Anne och Johannes Arnesen. De badade som vanligt på stranden där ett attack ägt rum – tills en guide råkade försäga sig.

– De tystar ner det. De vill inte skrämma bort turisterna, säger Johannes till Aftonbladet.

Anne och Johannes Arnesen från Stockholm befinner sig på smekmånad på ön La Digue på Seychellerna.

Bara en vecka före den andra hajattacken som skakar semesterparadiset gjorde de en utflykt till stranden vid ön Pralin för att bada och snorkla – samma strand där det redan skett en dödlig hajattack.

– Vi var kanske 30 meter ut i vattnet, berättar Johannes.

En glömd snorklingsutrustning kan ha räddat deras liv.

– Vi brukar alltid ha den med oss överallt, men just den här dagen hade vi glömt den. Därför simmade vi inte så långt ut, berättar Johannes.

Snorklade från en båt

En annan dag var de ute på en båt och snorklade på djupare vatten, också det bara en bit längre utanför samma strand där nästa attack skedde bara några få dagar senare – attacken som berövade en annan smekmånadsfirare livet.

Engelsmannen Ian Martin Redmond blev svårt biten av en haj och dog i armarna på sin hustru efter bara elva dagar som gift.

Bild på den hajbitne

Anne och Johannes blev trots de dödliga attackerna aldrig varnade. Varken av myndigheter, resebyråer, hotellpersonal eller lokalbefolkning.

– De tystar ner det. De vill inte skrämma bort turisterna. Alla här lever på turismen, säger Johannes.

Paret fick höra om den andra hajattacken någon dag senare då en guide råkade försäga sig.

– Nu pratar vi nästan inte om något annat. En bild på den hajbitna mannen har gått runt bland turisterna här och folk är chockade. Vi är ju också här på smekmånad, så det kommer så nära. Det är läskigt, säger Anne.

Tänker på de drabbade

På Pralin har stränderna stängts av. På La Digue är de fortfarande öppna, men det är ändå inga turister som vågar bada. Och båtarna som brukar ta ut turister och snorkla ligger stilla i hamnen.

– Det märks direkt att något har hänt, säger Johannes.

I morgon ska paret bege sig till huvudön Mahé. 

– Självklart tänker vi på dem som drabbats. Det känns väldigt tråkigt. Men vi får fortsätta vår smekmånad och försöka vara glada ändå.