Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Bror

Dödad av pappa

Publicerad 2011-09-14

53-åringen berättade i rätten om mordet på Sammy, 7

SKULLE BÖRJAT I ETTAN  Sammy blev bara sju år. Den 10 juli höggs han ihjäl av sin egen pappa.

UMEÅ. Sammy, 7, hann aldrig börja första klass.

Han dödades av sin pappa – med 17 knivhugg.

– Jag gjorde det man inte ska göra. Tappade kontrollen, säger pappan i rätten.

Här förs den misstänkte pappan till rätten.

Sammy gick på simning, dansade hiphop och drömde om att börja spela fotboll. Han var glad.

Men han var ofta rädd för sin 53-årige pappa.

Pappan står nu åtalad för mord.

Han erkänner att han den 10 juli högg ihjäl sin son hemma i köket i lägenheten i stadsdelen Tomtebo i Umeå. Men han säger att han högg för att skrämma pojkens mormor, inte för att döda.

Till rättssalen anlände han i går i ljusblå ribbstickad tröja. När detaljer lästes upp, som att Sammy var parets enda barn, var 132 centimeter lång och vägde 29 kilo, kvävde 53-åringen snyftningar och tog emot näsdukar från sin advokat.

”Var svartsjuk”

När han själv fick ordet berättade han att han var arbetslös medan hans fru utvecklades och jobbade. Han har känt sig isolerad, både från samhället och sin familj. Känslan eskalerade när svärmodern reste till Sverige för att hälsa på under en månad. Hulkandes berättade han:

– Vi var ute och gick i skogen och Sammy sa: ”Pappa, vi har det bättre nu när svärmor kom hit”. Min son älskade mig. Jag älskade honom. Vi älskade varandra och behövde ingen annan. Jag var svartsjuk. De ville ta över. Jag hade inte längre något att leva för.

Innan 53-åringen skulle berätta om hur han dödade Sammy sa han:

– Jag är en fredlig man. När min son föddes och jag fick honom i mina händer sa jag att ”ingen kommer någonsin att få skada dig. Jag kommer hålla dig hårt”.

”Ville inte döda”

Men återigen kände sig pappan utanför när han den där morgonen såg mormodern stå på knä och ta hand om hans febrige son som låg på en madrass på golvet, som om hon ”stängde honom ute”.

– Jag knuffade ut henne ur lägenheten och låste dörren, tog Sammy i hand och tog in honom i köket. Jag gjorde det man inte ska göra. Tappade kontrollen. Men jag ville inte döda, bara skrämma svärmodern.

Därefter tvättade han sig, bytte tröja, lade en gulvit handduk över Sammys kropp för att ”slippa se blodet”, och hörde sin sons sista suck innan han gick ut och överlämnade sig till polisen.

I dag avslutas rättegången.