Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Samband mellan Ikea-sprängningar utreds

Publicerad 2011-06-12

Efter totalt fyra spräng-attentat mot Ikea-varuhus runt om i Europa börjar polisen leta efter ett samband mellan de olika explosionerna.

På söndagen släppte den tyska polisen en fantombild på en man som misstänks ha med fredagens explosion att göra.

I fredags kväll smällde det åter igen på ett Ikea-varuhus. Explosionen inträffade denna gång på varuhuset i Dresdens köksavdelning.

Två av varuhusets kunder fördes till sjukhus efter explosionen.

Polisen släpper fantombild

Uppgifter om att en engelsktalande man iklädd keps och stora solglasögon har setts springa ut ur varuhuset direkt efter explosionen har i dag bekräftats av åklagare Lorenz Hase. Mannen konfronterades av personal, men de lät honom lämna platsen, rapporterar AFP.

På söndagen släppte polisen i tyska Dresden en fantombild på mannen, som de misstänker kan ha med sprängattentatet att göra.

Utredare letar samband

Fredagens attack mot det tyska varuhuset var bara den senaste i en rad av sprängningar i Ikeas varuhus.

Den 30 maj exploderade sprängladdningar på flera olika varuhus. Sprängladdningarna hade dolts i väckarklockor på varuhusen i den belgiska staden Ghent, franska Lille och holländska Eindhoven. Inga människor skadades i de explosionerna.

Ännu har ingen tagit på sig ansvaret för de olika attentaten.

Nu börjar de tyska utredarna leta efter ett samband mellan explosionerna.

– Vi vill titta på utredningarna från de andra attackerna för att kunna jämföra dem med vår och se om det kan röra sig om samma attentatsman eller grupp, säger Lorenz Hase.