Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Leopold

Reaktorstopp = ny elpristopp

Publicerad 2011-10-18

Hälften av kärnkraftverken står stilla – och nu kommer kylan

FÅR FRYSA Kent Broberg, 72, har inte råd att sätta på värmen om elpriserna stiger.

Snart slår vinterkylan till.

Då står hälften av Sveriges kärnkraftsverk stilla – och nu rusar elpriserna.

– Jag är livrädd för vintern, säger elkonsumenten Kent Broberg, 72.

De senaste åren har sträng kyla i kombination med stillastående kärnkraftverk fått elpriserna att slå i taket under vinterhalvåret. Kärnkraftsbolagen har lovat att bättra sig och ha reaktorerna i gång i år – men det ser mörkt ut. När temperaturerna nu sjunker står sex av tio reaktorer stilla. I Ringhals är det värst, där är fyra av fyra reaktorer ur drift.

Samtidigt rusar elpriset på den nordiska elmarknaden. För mindre än två veckor sedan var priset 9 öre per kilowattimme. I helgen låg det på nästan 40 öre.

– Vi genomför just nu översyner och så har vi råkat ut för en brand. Så det finns goda skäl till att våra reaktorer står still, säger Ringhals kommunikationschef Gösta Larsen.

”Bekymmersamt”

Statliga Svenska kraftnät, som är ansvarig för att det är balans i den svenska elproduktionen, har tröttnat på kärnkraftsbolagen.

– Det här är mycket bekymmersamt, vi har aldrig varit med om att samtliga reaktorer i Ringhals stått stilla. Det påverkar elpriset och slår mot konsumenterna, säger Mikael Odenberg, generaldirektör på Svenska kraftnät.

Nu kräver han att bolagen agerar.

– Det bekymmersamma är att vi inte kan lita på beskeden när en reaktor ska komma i gång. Bolagen underskattar helt komplexiteten i de stora uppgraderingar de gör.

Sällsynta reservdelar

Gösta Larsen på Ringhals delar inte kritiken.

– Vi planerar våra översyner i god tid, men reservdelar till en reaktor tar lång tid att få fram och de växer inte på träd eller på Clas Ohlsons hyllor.

Måste ni lägga översynen av reaktorerna just när Sverige har som störst elbehov?

– Vi startar revisionerna den 1 april, just när elbehovet är som lägst. Och vi försöker planera så att alla reaktorer inte är ur drift samtidigt, men ibland drabbas vi av händelser vi inte kan styra över.

Pensionären Kent Broberg, 72, i Smedjebacken, är en av dem som drabbas hårt av kärnkraftsstopp och höga elpriser.

– Det är ju hemskt, man måste utnyttja de resurser som finns, vad är det annars meningen att vi ska ha våra kärnkraftverk till, frågar han sig.

Stiger elpriserna lika mycket som förra vintern har Kent inget annat val än att frysa.

– Jag har inte råd att sätta på värmen, så jag vet inte om jag klarar mig över vintern med livet i behåll.