Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Flyktingläger överfullt efter år av torka

TT TT-AFP

Publicerad 2023-04-11

De är desperata och de anländer i hundratal till flyktinglägret Dadaab i Kenya varje dag. Torkan i grannlandet Somalia tvingar allt fler på flykt och många är i akut behov av mat och skydd.

– Om det inte regnar snart kommer tillströmningen att fortsätta, säger Katra Abdullahi vid UNHCR.

Ugash Adan Abdulahi har en burk med några durrakorn som ska räcka till hans familj i ytterligare tio dagar. Familjen består av honom själv, två fruar och nio barn som till fots har tagit sig runt 50 mil från hembyn i södra Somalia till Dadaab. En av fruarna, Shamsa Abdeekrashid Muhamud, var gravid under den långa vandringen och födde barn när de kommit fram. Därmed tillkom ytterligare en liten person i lägret där 350 000 människor redan bor.

– Vi gav oss av för fyra månader sedan på grund av torkan, berättar modern.

I hyddan av käppar och presenningar finns inte många tillhörigheter. Där fanns tidigare en madrass, men den har sålts för att få råd med mat.

– När vi kom fick vi inget mathjälpskort på ungefär tre månader. Vi hade inget vatten, tak över huvudet eller föda. Flyktingar hjälpte oss genom att ge oss mat, säger Shamsa Abdeekrashid Muhamud.

”Inget att äta”

Varje dag anländer mellan 400 och 500 människor till Dadaab, enligt FN:s flyktingorgan UNHCR. De flesta kommer över gränsen från Somalia, där den extrema jihadiströrelsen al-Shabaabs framfart och flera år av torka gör det svårt att stanna. Torkan bedöms vara den värsta på 40 år.

Det enorma flyktinglägret Dadaab utgörs av tre bosättningar. De heter Dagahaley, Ifo och Hagadera och alla är överbefolkade. Vid en vattenpump i lägrets utkant köar Fatouma Ahmat Ali för att fylla sin vattenbehållare.

– Jag gav mig av för det var många explosioner i Mogadishu, och krig mellan regeringen och al-Shabaab, säger hon.

– Vi har åtminstone inget krig här, men vi har inget att äta.

”Aldrig tillräckligt”

Läkare utan gränser (MSF) övervakar vattendistributionen och driver även ett vårdcenter för nyanlända flyktingar i lägret. Jeremiah Mbith vid organisationens vårdteam på plats säger att förhållandena i lägret är ”de värsta vi någonsin har sett”.

– Vi tillhandahåller vatten, men det är aldrig tillräckligt. Vi bygger latriner. Vi har installerat 101, vi gör 50 till men det räcker aldrig, säger han.

Det ekonomiska stödet har inte ökat i takt med att nya människor anländer till lägret. Inom kort kommer en fjärde bosättning, Ifo 2, att öppna. Där ska 80 000 flyktingar få plats. Det beräknas kosta motsvarande runt 240 miljoner kronor att starta och driva det första året. FN har hittills bara samlat ihop drygt 50 miljoner kronor.

Men även om förhållandena vid Dadaab är svåra är det inte många som vill återvända till Somalia.

– Vi lider, men vi får åtminstone mat och vi får hjälp. I Somalia har vi ingenting, säger Fatouma Ahmat Ali.