Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Polisen: Över 1 000 personer är måltavlor

TT

Publicerad 2023-10-14

Johan Olsson, chef för polisens Nationella operativa avdelning NOA. Arkivbild.

Över 1 000 personer riskerar att bli måltavlor när gängkriminella riktar in sig på sina fienders anhöriga, enligt Johan Olsson, chef för polisens Nationella operativa avdelning (Noa).

– Det är väldigt många, vi pratar långt över 1 000 personer som vi hela tiden måste jobba med att bedöma, säger han i Ekots lördagsintervju.

Enligt Johan Olsson har den organiserade brottsligheten inte vuxit sig starkare i Sverige än i andra jämförbara länder. Det som särskiljer är våldet.

– Det som särskiljer Sverige är skjutvapenvåldet och sprängningarna. Varför det är så har ingen forskare kunnat ge något svar på och vi har heller inget svar. Men det förefaller vara så att de svenska kriminella nätverken har en norm där man väldigt lätt tar till våld.

Trots det omfattande dödliga våldet, som innefattar både skjutningar och sprängningar, hävdar Johan Olsson att polisen har varit framgångsrik i sitt arbete mot den organiserade brottsligheten.

– Vi har i år stoppat åtminstone 80 attentat. I den senaste våldsvågen, sedan den sjunde september, har vi förhindrat 30 attentat, säger han.

Han påpekar dock att gängen är stora och har förmåga att rekrytera i kombination med betydande brottsvinster.

– Det här våldet kommer att sjunka undan när det blir mer pengar och personer som försvinner än som kommer in, säger han.