Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Kylan här för att stanna – varning för snö

Erik Widmark/TT

Publicerad 2023-04-24

SMHI varnar för att det kan falla 5–10 centimeter snö i delar av mellersta Sverige under måndagskvällen och tisdagen. Arkivbild.

Ett lågtryck har pressat tillbaka våren efter den senaste tidens glädjetemperaturer. Nu härskar återigen ostadigt väder, utan någon värme i sikte.

SMHI varnar till och med för snö i mellersta Sverige.

– Vi har gått över från det här sköna högtrycksläget med soligt och varmt, till en period med ostadigt väder, säger SMHI:s meteorolog Angelica Lundberg.

Stockholm, Göteborg och Malmö väntas få som mest 7–9 plusgrader under kommande dagar, samtidigt som temperaturerna i Mora, Östersund, Umeå och Luleå får runt 2–6 plusgrader, enligt prognosen.

Vädret är dock helt normalt för säsongen.

– April är en månad som ofta har otroligt svängigt väder med både varma och kalla perioder. Ibland spricker det upp, och om man hamnar i lä kan man sitta och ha det riktigt skönt i solen, men rätt vad det är drar det in någon regnskur som också kan ha snöblandat regn i sig, säger Lundberg.

Boven i dramat är ett lågtryck som dragit in från Atlanten, och som sakta rör sig vidare österut.

– Just nu ser vi ingen riktig värme i tiodygnsprognoserna, det blir bara säsongsmässigt successivt varmare, men inget nytt omslag till varmt igen, säger Lundberg.

SMHI har utfärdat en gul varning för snöfall i nordvästra Svealand och södra delen av Jämtlands län under måndagskvällen. Under tisdagen finns gula varningar för snöfall i östra Jämtland och stora delar av Västernorrlands län, i nordvästra Svealand och södra delen av Jämtlands län, samt i de inre delarna av Dalarna och västra delen av Hälsingland.

– Vi förväntar oss 5–10 centimeter snö. Det är inga supermängder, men det är sent på säsongen och många har hunnit byta till sommardäck, säger Lundberg.