Specialistens svar på 67 frågor om ätstörningar
Publicerad 2022-11-03
Antalet personer med ätstörningar ökar – och de är både yngre och sjukare.
Varför får man en ätstörning och hur kan man bli frisk?
Specialistpsykologen och enhetschef Anne-Line Solberg på Ätstörningscentrum barn och vuxna på Sahlgrenska universitetssjukhuset svarade på 67 av läsarnas frågor.
Tack för i dag!
Jag kommer avsluta chatten nu, tack för alla frågor! Det har kommit otroligt många, och jag beklagar att jag inte har hunnit svara på alla. Ni är så många där ute som engagerar er i frågan, som är oroliga för era närstående, eller som själva har drabbats och undrar hur ni ska ta er mot det friska. Jag skickar all möjlig värme och styrka till er alla!
Finns det något man kan säga om orsakerna till den ökande trenden av ätstörningar i samhället? Jag har själv aldrig gått på diet, pratar inte om mat som onyttig, pratar aldrig om min kropp som snygg/fet/ful, sminkar mig väldigt lite när jag ska på nån middag, men annars nästan inte alls. Men har nu en dotter som drabbats av ätstörning i ca 15 års ålder. Är det snack i skolan, idrotten, reklam, media, för stressig o pressande miljö i skolan eller vad?
Är trenden unik för Sverige eller vad är det som händer?
MiaDen här trenden finns nog över allt tyvärr. Orsakerna till ätstörningar är multifaktoriellt, och det är mycket viktigt att man som närstående inte låter sig drabbas för mycket av skuldkänslor. Tänk i stället att ni är en viktig resurs! Många med ätstörning beskriver dock att det ätstörda beteendet gör det lite lättare att hantera en tillvaro som på olika sätt känns svårt.
När det är sagt tror jag inte det hjälper att vi i samhället i dag har ett otroligt starkt fokus på mat, vikt, hälsa, träning osv. För många individer med risk för att utveckla en ätstörning, eller som redan har drabbats, kan detta vara en mycket försvårande faktor. Tänk om vi i stället kunde vara lite mer tillåtande. Fokusera på att hälsa är så otroligt mycket mer än vad och hur vi äter. Hjälpa varandra med att se hur vi kan skärma barnen från detta så mycket som möjligt.
Det är så fel på så många ätt att barn nu i ökande utsträckning drabbas av detta. Barn borde verkligen få fokusera på annat än mat.
Anne-Line Solberg3 nov 2022Hej!
Jag fick diagnosen anorexia när jag var 13 år gammal. Även fast det nu har gått 8-9 år sedan jag blev utskriven från sjukhuset och SCÄ så finns tankarna kvar. Exempelvis att jag i perioder vill svälta för att gå ner i vikt eller kopplar dieter och träning till att se bra ut kroppsmässigt och inte till att må bra psykiskt. Jag har alltid tänk att jag är klar med min sjukdom och att jag nu är frisk men jag tror inte det är fallet tyvärr. Min fråga är: hur blir man 100% frisk? Hur blir man av med anorexia-rösten som alltid sitter där i bakhuvudet?
AmandaDet är viktigt att du har tålamod med dig själv. Det är också viktigt att du är vaksam för en eventuell tendens att ge efter för dina ätstörda tankar, då detta kan trigga igång din ätstörning igen. Försök stå emot, och om detta blir svårt, sök hjälp. Sedan blir det viktigt att försöka lyfta och fokusera mer på allt det andra i tillvaron. Det som inte handlar om kropp och vikt.
Anne-Line Solberg3 nov 2022Hej!
Jag har gått i ätstörningsbehandling i drygt ett och halvt år och får inte hjälp med det som påverkar min ätstörning mest. De säger jag måste vara stabil i min ätstörning innan jag kan ta tag i det men jag vet att jag behöver få hjälp med det andra för att bli frisk men ingen lyssnar på mig. Vet inte hur jag ska få någon att lyssna på mig.
EliseFörsök lita på processen, och på behandlingen. Det som rekommenderas för de flesta med ätstörning i dag är en behandling som består av olika faser, och i olika faser fokuserar man på olika saker. Men du ska självklart prata med din behandlare om detta tycker jag.
Anne-Line Solberg3 nov 2022Mamma till ätstörd och så frustrerad över att det inte finns något stöd till oss föräldrar. Vi har gått 18 månader på ÄS hos en fantastisk behandlare. Saknar dock enskilda samtal för oss föräldrar.
Min dotter gick ner 8kg efter att vi börjat i behandlingen (42 från 63)
När diagnos är konstaterad skulle det erbjudas dagvård direkt. Utan föräldrar!!
Barnet behöver lära sig att äta igen. Vi föräldrar gör så stort jobb resten av dygnet Någon annan måste ingå i behandlingen så vi orkar i påfrestande situation.
Den sjuka behöver hjärntvättas”tillbaka till ett normalt tänkande kring mat o kropp
AnnaAnderssonTråkigt att ni inte känner er involverade. Det är en otroligt tuff resa att vara förälder till en person med ätstörning. Tyvärr så är det ni (i alla fall om det är ett barn) som behöver finnas där som stöd oavsett behandling. Det kräver att ni också fokuserar på att ta hand om er själva och söka eget stöd. Om inte vården erbjuder just detta kan jag rekommendera er att ta kontakt med brukarföreningen Frisk&Fri som har anhörigstöd av olika slag.
Anne-Line Solberg3 nov 2022