”Monstermonsun” drabbar 30 miljoner människor
Publicerad 2022-09-04
En ”monsun på steroider” sveper över Pakistan – i klimatkrisens spår.
Förödelsen är extrem och hjälpbehovet ofantligt.
– Det är ännu värre än på bilderna. Bortom all beskrivning, säger Shabnam Baloch från International Rescue Committee.
Monsunregnen kommer varje år i Pakistan, men den som nu har drabbat landet liknar inga tidigare
Man pratar om en ”monstermonsun” eller en ”monsun på steroider”, som drivs på av klimatförändringarna. Den globala uppvärmningen gör extremväder runt om på jorden både vanligare – och farligare.
Vattnet har forsat ner för Indusfloden och en tredjedel av Pakistan står under vatten, enligt Europeiska rymdorganisationen ESA:s satellitbilder. Minst 30 miljoner människor har drabbats och över tusen har dött när hus, vägar och åkrar svepts bort.
Många överlevare har förlorat allt och tvingats fly på båtar. Miljontals befinner sig nu som klimatflyktingar i sitt eget land, medan militären har satts in för att nå de värst drabbade i landets sydliga Sindh-provins. Stora jordskred förvärrar läget ytterligare.
– Jag lämnade min familj i byn för att gå och finna mat, men nu vet jag inte när nästa båt kommer och hur jag ska komma tillbaka till dem, säger bybon Perviz Ali till BBC.
Vittnen beskriver hur människor halkat på lerbankarna, svepts bort av flodvattnet och drunknat.
”Bortom beskrivning”
Shabnam Baloch, är chef för hjälporganisationen International Rescue Committee, IRC, i Pakistan. När Aftonbladet når henne på telefon har hon just återvänt från de värst drabbade områdena.
Trots lång erfarenhet av katastrofarbete är hon skakad av det hon mött.
– Det är ännu värre än på bilderna. Bortom all beskrivning. En by jag besökte hade bestått av 50 hushåll. Nu fanns inget kvar. Inte ett enda hus. Bara vatten och lera. Det går nästan inte att ta in, säger hon.
Den pakistanska regeringen har upprättat flyktingläger, men många har sökt sig till vägarna, i hopp om att få hjälp.
– De sover under bar himmel eller har ytterst enkla tält. Nöden är otroligt stor. Elen är utslagen och i vattnet flyter död boskap.
Barnen hårt drabbade
Hennes egen organisation IRC arbetar med att dela ut matpaket samtidigt som de reser sjukvårdscenter och tar hand om gravida och kvinnor som riskerar att utsättas för våld.
– Tyvärr är vissa delar fortfarande avskurna. Och vi har ingen aning hur det ser ut där.
Barnen är särskilt utsatta, enligt Shabnam Baloch.
– De hade just återvänt till skolan efter covid. Nu har över tusen skolor spolats bort eller skadats bara i provinsen jag besökte. Barnen har ingenstans att ta vägen. Ingenstans att leka. De är stressade och i djup chock.
Förstörda skördar
Vad oroar dig mest just nu?
– I det korta perspektivet att diarré och andra vattenburna sjukdomar ska sprida sig. Alla är oroliga för det.
Och längre fram?
– Hur människor ska kunna hitta mat. I vissa delar av Pakistan har djuren dött samtidigt som 90 procent av skörden är förstörd. Det kommer att ta tid innan vattnet drar sig tillbaka, vilket betyder att nästa års skörd också riskerar att gå förlorad.
Kopplas till klimat
Shabnam Baloch arbetade med räddningsarbetet efter de svåra översvämningarna i landet för tolv år sedan. Den gången trodde hon liksom de flesta att det handlade om en extrem händelse, som inte skulle upprepas på väldigt lång tid.
Årets regn är de värsta sedan mätningarna inleddes 1961. Och den här gången uppger Baloch att alla – från den pakistanska regeringen till drabbade bybor – kopplar det som hänt till klimatförändringarna. Pakistan står för mindre än en procent av de globala utsläppen, men är ett av de länder på jorden som är värst utsatt för klimatkrisen. Landets fattiga tvingas nu betala priset för rika länders utsläpp, menar hon.
– Det här är en klimatkatastrof, som drabbar de som gjort minst för att orsaka den. Nu måste rika länder kliva fram och hjälpa till i stor skala.