Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Vaccinkrav i Peking stoppades efter protester

Publicerad 2022-07-11

Myndigheterna i Peking var på väg att införa ett vaccinkrav mot covid-19 för att få vistas på vissa offentliga platser.

Plötsligt gjorde regimen en kovändning och drog tillbaka lagförslaget.

Detta efter protester från allmänheten som kallade kravet för ”en olaglig begränsning av vår frihet”.

Förra veckan meddelade Peking att det nya kravet på vaccinering för den som vill vistas på vissa offentliga platser i staden skulle träda i kraft i dag.

Men plötsligt – efter bara 48 timmar – drogs vaccinkravet tillbaka då lokalbefolkningen riktade hård kritik mot kravet, rapporterar Bloomberg.

På social medier har det kallat för ”en olaglig begränsning av vår frihet”. I samma veva har många ifrågasatt huruvida vaccinet ger ett gott skydd mot omikronvarianten.

”Visar opinionens kraft”

Tanken var att vaccinkravet skulle träda i kraft under under måndagen. Vilket hade inneburit att befolkningen skulle behöva visa upp vaccinbevis för att vistas på exempelvis teatrar, biografer och museer.

Nu meddelar myndigheterna i stället att Pekingborna fortsatt får vistas på alla offentliga platser, så länge man kan visa upp ett negativt covidtest.

– Staden kommer fortsätta uppmuntra folk till att vaccinera sig. Samt se till att vaccineringen genomförs på ett informerat sätt och på frivilliga grunder, uppger en kinesiskt tjänsteman.

– Att politikerna drog tillbaka vaccinkravet visar kraften i den allmänna opinionen, uppger Hu Xijin, chefredaktör på statliga Global Times.

Vaccinkravet slopas i Peking.

Ovanligt beslut

På den kinesiska plattformen Weibo skriver Hu Xijin.

”Det kinesiska samhället domineras av staten. De backade i rätt tid efter motståndet. Det visar att de accepterar opinionens syn på vaccinkravet som olagligt”.

Att myndigheter i Kina drar tillbaka beslut på det här sättet är mycket ovanligt. Bevakningen och begränsningen av medborgarnas rörelsemönster är sällan föremål för diskussion i offentligheten. Regimen använder bland annat hälsosystem där hundratals miljoner människor regelbundet testas mot covid-19.

Kina kräver även att alla smittade samt de närmsta anhöriga sätts i omedelbar karantän.

Runt 90 procent av Kinas 1,4 miljarder invånare är fullvaccinerade. Men bland äldre personer med underliggande sjukdomar är vaccinationsgraden betydligt lägre. I Peking ligger vaccinationsgraden på 80 procent bland de äldre.

Runt 90 procent av Kinas 1,4 miljarder invånare är fullvaccinerade.