Influerare tar selfies på farliga migrantresan

TT-AP

Publicerad 2022-02-21

När den tunisiska influeraren Chaima Ben Mahmoude korsade Medelhavet i hopp om ett bättre liv i Europa dokumenterade hon båtfärden och lade upp på sociala medier.

Filmerna har setts av tiotusentals personer och mötts av både kritik och hyllningar.

Omkring 23 000 personer som försökt ta sig till Europa har enligt organisationen Missing Migrants Project omkommit eller försvunnit på Medelhavet sedan 2014.

Det hindrade inte 21-åriga Chaima Ben Mahmoude från att lägga upp en film från den rangliga träbåten på sociala medier, där hennes rödmålade läppar syns mima till en låt medan hon glatt vinkar tillsammans med ett tjugotal andra nordafrikanska migranter.

Det är inte första gången liknande innehåll från den livsfarliga färden uppmärksammas på sociala medier. I november lade en 18-årig kvinna, även hon ursprungligen från Tunisien, ut en liknande video från smuggelbåten på havet, där hon mimar till samma låt.

Tillsammans har de två influerarna nästan två miljoner följare fördelade på både Tiktok och Instagram. Filmerna från båtresorna har kritiserats för att ge en glamoriserad bild av den farliga rutt som förra året uppskattas ha tagit cirka 2 000 liv. Men de unga kvinnorna försvaras också i kommentarsfälten.

”Ska hon skämmas? Det är snarare vi som ska. Hon lyckades ta sig till Italien, medan vi alla är fast här i Tunisien”, skriver en användare på Tiktok.

Livrädd

I en intervju med nyhetsbyrån AP förklarar Chaima Ben Mahmoude att hon kände till riskerna med resan, men att ekonomiska trångmål och bristen på lagliga vägar till Europa gjorde den till hennes enda val.

– Det fanns ingenting för mig i Tunisien, säger hon.

Den tunisiske presidenten Kaïs Saïed har fördömts av omvärlden för sina allt mer auktoritära tendenser. Pandemin har drabbat landets ekonomi hårt och antalet tunisiska migranter har vuxit i takt med den stigande arbetslösheten.

Fastän hon ler i filmklippen säger Ben Mahmoude att hon var livrädd under resan.

– Havet var skakigt och det var massvis med stora vågor. Vi bad i båten och förberedde oss på att dö, säger hon.

Men hon var redo att riskera sitt liv för hoppet om en bättre tillvaro, som hon sett vänner och bekanta få av att migrera, menar hon.

”Migrationslögnen”

Enligt Wael Garnaoui, psykolog som forskat om migrationsrutter, grundar sig detta hopp i ”migrationslögnen”, ett fenomen som blivit allt vanligare i takt med sociala mediers frammarsch. Lögnen innebär att livet i Europa framställs som enklare än det är.

– Så man åker till Eiffeltornet och tar en selfie i en Lacoste-tröja, och tar bilder på dyra bilar. Sedan säger man till familjen i hemlandet att allt går bra, säger Garnaoui till AP.

Liknande bilder har fyllt Ben Mahmoudes flöden sedan hon migrerade till Europa.

Men statistiken visar en annan verklighet. Enligt 2020 års siffror från EU-kommissionen är till exempel arbetslösheten högre för personer som invandrat till EU-länder, jämfört med den infödda befolkningen.

– Säger man något annat än att det går bra så blir man hånad, man jämförs med andra och får frågan ”om de lyckades, varför kan inte du?” säger Wael Garnaoui.

– Den sociala pressen är så stor.