”Grönlandsblockering” låser in kylan över Sverige

Uppdaterad 2021-05-28 | Publicerad 2021-04-30

Kylan har bitit sig fast över Sverige.

”Grönlandsblockeringen” gör att den ser ut att stanna.

– Vi har ett stort lågtrycksområde över oss , säger SVT-meteorologen Nitzan Cohen i ”Sverige i dag”.

Solens strålar må värma men räkna med kyliga morgnar och kalla vindar en bra bit in i maj. Först i andra halvan av månaden väntas vädret växla mot sommar.

I SVT-meteorologen Nitzan Cohens månadsöversikt som han presenterade i torsdagens ”Sverige idag” förklarar han varför kylan frusit fast över oss.

– Vi har ett stort lågtrycksområde över oss och ett mer högtrycksbaserat område över Medelhavet och sen en Grönlandsblockering som i princip hållit det här fastlåst, säger Nitzan Cohen i ”Sverige idag”.

Fenomenet kallas negativ blockering och innebär att lågtrycket spärras in av omgivande högtryck. Ett fenomen som SVT-meteorologen förklarar kan vara seglivat och gör att värmen stannar kvar i söder.

Det kyliga vårvädret ser ut att ligga kvar en bit in i maj.

SMHI skriver också att en kall inledning av maj månad är att vänta, att vädret som råder ser ut att fortsätta. ”Dagtid växlande molnighet och här och var någon by av regn eller snö, på nätterna en del klara områden där temperaturen sjunka ner på minussidan” skriver SMHI i sin prognos.

Nitzan Cohen betonar att det han presenterar inte är om en ”klassisk väderprognos” utan en analys av ett större väderläge. Den visar att först i vecka 19 verkar ”Grönlandsblockeringen” släppa och därefter kan vädret möjligen börja vända åt det varmare hållet.

– Möjligtvis att det kan börja bli lite varmare och torrare i södra Sverige, säger Nitzan Cohen i ”Sverige idag”.

I dagsläget ser det ut dröja till andra halvan av maj innan vår- och försommarvärme kan nå till våra breddgrader. Enligt väderanalysen från SVT-meteorologen kan det då blir ”varmare men fortsatt ostadigt”. Men så långt fram i tiden är det osäkert att sia vad vädret kommer bjuda på, varnar Nitzan Cohen.

”Det är rimligt att tänka sig ett eller ett par tillfällen med sommarvarm luft som når åtminstone södra Skandinavien, men kanske även längre norrut” skriver han i sin analys.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln