Riksåklagaren ser över Rönnäsfallet
Lars Appelvik dömdes för dödsmisshandel och grov våldtäkt i november 2014
Uppdaterad 2020-09-11 | Publicerad 2020-09-09
Lars Appelviks resningsansökan har fått gehör hos Högsta domstolen.
I går beslutade HD att riksåklagaren ska yttra sig om fallet.
– Det är ett stort steg framåt, säger advokat Marko Tuhkanen.
Lars Appelvik från Västerbotten sitter dömd för att ha dödat en man och våldtagit en kvinna i byn Rönnäs, i november 2014.
Aftonbladet publicerade nyligen ett reportage om Rönnäsfallet och märkligheterna som omger det. Det fanns ingen teknisk bevisning som band Lars Appelvik till brottsplatsen. Appelvik pekades ut av den medmisstänkta mannen – som tog tillbaka sin historia innan fallet gick upp i domstol.
Hovrätten ifrågasatte även trovärdigheten i målsägande kvinnans berättelse. Men dömde ändå Lars Appelvik och en annan man till 11 års fängelse.
HD: ”Måste finnas något konkret”
Lars Appelviks resningsansökan inkom till Högsta domstolen den 26 augusti. I går fattade HD beslut om att skicka ärendet vidare till riksåklagaren.
– Det fanns en begäran om att förundersökningen skulle återupptas, och påståenden om att det funnits saker i sidomaterial som domstolarna inte hade kännedom om, motiverar justitierådet Cecilia Renfors på Högsta domstolen.
Claes Söderqvist, chef för en av HD:s två beredningsenheter, är inte insatt i Lars Appelviks fall. Rent generellt säger han att långt ifrån alla resningsansökningar som HD får in skickas vidare till riksåklagaren.
– Det måste vara en underbyggd ansökan där det finns något konkret att ta på. Inte bara att man pekar på att man borde gjort en annan bevisvärdering i domstolarna förra gången, det räcker inte. Utan har man konkreta omständigheter, konkreta bevis, kanske ett nytt vittne eller något sådant. Då är min uppfattning att det är ganska ofta som riksåklagaren får möjlighet att yttra sig, säger Claes Söderqvist.
Nu har riksåklagaren fram till 22 september att svara till HD med sin syn på Rönnäsfallet, om man inte begär mer tid.
– Yttrandet brukar innehålla dels en egen sammanfattning av målet och bevisläget som det såg ut i domstolarna. Men också en egen bedömning av de här uppgifterna som ligger i resningsansökan, om riksåklagaren anser att resning ska beviljas eller inte. Och om detta föranleder någon åtgärd, till exempel att riksåklagaren återupptar förundersökningen, säger Claes Söderqvist på HD.
Därefter är det Högsta domstolen som avgör om Lars Appelvik ska få resning eller ej.
Advokaten: ”Vi är halvvägs”
Advokat Marko Tuhkanen, som jobbat med Lars Appelviks fall ideellt sedan våren 2019, ser mycket positivt på beskedet.
– Jag anser, lite slarvigt uttryckt, att vi är halvvägs till resning. Riksåklagaren har i sina tidigare yttranden om resningsfall varit väldigt nykter i sina bedömningar. Jag har förtroende för att riksåklagaren utifrån resningsansökan kommer förstå att Lars är oskyldigt dömd, säger Tuhkanen.
Lars Appelvik själv är mer försiktigt positiv.
– Det känns ju lite pirrigt. Själv tycker jag ju att det ska gå vägen. Men med tanke på hur allt har gått hittills så måste man vara försiktig, säger Lars Appelvik på telefon från Skogomeanstalten i Göteborg.