Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

S valanalys: Reinfeldts tal – en game changer

Publicerad 2015-09-18

Menar att talet fick valet att handla om invandring

Valet 2014 blev ett "krisval" för Socialdemokraterna, enligt partiets valanalys.

Fredrik Reinfeldts "öppna era hjärtan"-tal pekas ut som en stor anledning till att valet kom att handla om invandring - vilket gynnade SD.

– Det missgynnade debatten i valrörelsen som helhet, säger Jesper Bengtsson, huvudsekreterare i analysgruppen.

Öppna era hjärtan-talet. I sitt sommartal på Norrmalmstorg 29 dagar före valet manade Fredrik Reinfeldt (M) svenska folket att öppna sina hjärtan.

Socialdemokraternas presenterar i dag sin analys av valet 2014. Det är en självkritisk rapport där analysförfattarna konstaterar att valet var ett "krisval" - trots att man vann.

"Det upprepade låga resultatet kan inte tolkas på annat sätt än att väljarna inte längre uppfattar att socialdemokratin har tillräckliga svar på de stora samhällsfrågorna" skriver man i analysen.

En stort problem var att S var för otydliga i viktiga frågor.

– Till exempel hållningen i frågan om jobbskatteavdragen där man under mandatperioden röstat emot, men nu sa att man skulle behåll det. Argumentationen hur man skulle hantera vinster i välfärden är ett annat sådant exempel, säger Jesper Bengtsson, en av författarna till analysen.

Moderaterna pratade på SD:s spelplan

En stor del av analysen tar upp SD:s framgång, och att frågor om integration fick ett så stort utrymme i debatten.

Enligt analysen beror det dels på att media hårdgranskade SD - men också på Fredrik Reinfeldts berömda "öppna era hjärtan"-tal.

"Om någon hade hoppats att valet skulle handla om andra frågor blev öppna-era-hjärtan-talet en så kallad game changer." skriver man.

Jesper Bengtsson menar att kombinationen av talet och att Reinfeldt pratade om att det inte finns utrymme för välfärdsreformer gynnade SD.

– Då pratade även Moderaterna på Sverigedemokraternas spelplan, säger han.

Missgynnade talet Socialdemokraterna?

– Det missgynnade debatten i valrörelsen som helhet. Jag tror inte det var Fredrik Reinfeldts ambition, men det var så det blev.

Valde bort invandringen

Valanalysen tar också upp ett antal saker där man tycker att partiet handlade rätt. Man lyckades ta kommandot i skolfrågan och man träffade rätt i sina prioriteringar att inte prata om frågor partiet inte "ägde", utan fokusera på jobben, lyfta fram partiledaren och tala om behovet av blocköverskridande överenskommelser.

Man valde bort att debattera integration och invandring - ett korrekt beslut enligt analysen.

"Socialdemokratin återtog en viktig del av sitt förtroende som regeringsbildande parti. Men det gjorde också partiet mer osynligt i debatter där det borde haft en given plats", skriver rapportförfattarna och konstaterar samtidigt:

"I flykting- och integrationspolitiken var strategin att inte tala om dessa frågor eftersom man antog att en debatt på det temat skulle gynna ett enda parti: Sverigedemokraterna. Det visade sig korrekt. När Moderaterna valde att tala om flyktingfrågan och koppla samman den med frågan om att ställa in alla välfärdsreformer, då ökade stödet för Sverigedemokraterna."

Tre slutsatser

Författarna skickar också med tre slutsatser till partiet. Dels handlar det om att tidigt sätta dagordningen för debatten i en valrörelse, egentligen långt innan valrörelsen börjar. Men man efterlyser också en djupare idédebatt i partiet, "ett program som ställer de svåra frågorna och startar debatter i partiet men också utanför."

Slutligen måste Socialdemokraterna, enligt analysförfattarna, börja prata om de positiva effekterna av migration och mångfald på ett helt annat sätt.

"För att vrida migrationsfrågan ur högerextremisternas händer krävs det också att på ett helt annat sätt lyfta fram hur öppna och solidariska samhällen alltid vunnit före dem som valt slutenhet och misstro som modell."

Måste fånga upp samhällsdebatten

Socialdemokraternas partisekreterare Carin Jämtin säger att hon delar många av slutsatserna i analysen. Framförallt att partiet måste berätta för väljarna "varför" man ska göra olika saker och inte bara "hur".

Hon håller även med att Socialdemokraterna missade att fånga upp väljarnas intresse för integrations- och flyktingfrågor.

– Det som vi och alla partier måste bli bättre på är att känna efter vad som egentligen rör sig i samhällsdebatten. Den här valrörelsen var det möjligen flyktingfrågan, en annan valrörelse kan det vara en annan fråga, säger hon.

Vad är det viktigaste du tar med dig för att förändra er politik så att ni kan vinna även nästa val?

– Det ena är ett självförtroende och en stolthet över att vår ideologi om rättvisa, frihet och jämlikhet står sig stark i framtiden. Det andra är att sätta det i ett framtidsfokus och göra det på ett konkret sätt. Det är supersvårt men det måste vi göra för att vinna framtida val.