Större polisinsats utanför Umeå

Uppdaterad 2012-12-16 | Publicerad 2012-12-14

Här greps de fyra personerna.

Västerbottenspolisen och rikskrim gjorde i morse ett tillslag mot en villa i byn Bjurvattnet utanför Umeå.

Fyra personer uppges ha gripits och är misstänkta för brott.

– Jag kan inte gå in på vilken typ av brott det gäller, säger Peder Jonsson, informationsansvarig på Västerbottenspolisen.

Insatsen genomfördes vid 8-tiden på fredagsmorgonen. Men vad det är som föranlett det stora pådraget är polisen förtegen om och hänvisar till förundersökningssekretess.

– Ett antal personer är gripna och misstänkta för brott, men jag kan inte gå in på vilken typ av brott det rör sig om eller hur många det är som är gripna, säger Peder Jonsson, informationsansvarig vid Västerbottenspolisen vid niotiden.

Huset har stått tomt

Strax före tiotiden bekräftar Peder Jonsson att det är fyra personer som gripits. Tillslaget skedde i byn Bjurvattnet utanför Bjurholm.

Grannarna till huset reagerade i morse på att det, för Bjurvattnet, var ovanligt mycket bilar i området.

– Jag skulle ut och skotta snö och då såg jag en massa trafik vid min uppfart, berättar grannen för Aftonbladet.

Vid förfrågan fick han veta att det rörde sig om civilskyltade polisbilar.

Huset såldes i höstas och har enligt grannen stått tomt sedan försäljningen. Enligt en av säljarna har köparen som är bosatt i Stockholmstrakten sagt att han ska flytta in till våren. Men häromdagen ringde han till de före detta ägarna:

– Han ringde på torsdagskvällen och sa att hans kompis skulle komma dit och kolla värmen till huset, säger säljaren.

Polisen förtegen

I samband med insatsen fick Umeåpolisen hjälp av Rikskriminalpolisen.

– Jag kan inte säga vad det handlar om. Men jag kan säga att nationella insatsstyrkan har bistått Västerbottenspolisen i ett tillslag. Orsaken varför detta tillslag gjordes är inget vi är insatta i, säger Stefan Marcopoulos, presstalesman vid Rikskriminalpolisen.

Västerbottenspolisen vill inte kommentera orsaken till polisinsatsen.

– Jag vill inte gå närmare in på omständigheterna till att vi fick bistånd av dem, för då kommer vi in på brottsrubriceringen, säger Peder Jonsson.

Även en ambulans fanns på platsen, men inga personer uppges vara skadade. En fastighet ska vara avspärrad uppger vk.se. Under dagen kommer polisen att hålla förhör med de gripna och genomföra en husrannsakan.