Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

SD-ordförande: Sparka Ekeroth också

Publicerad 2012-11-14

Erik Almqvist tvingas bort från sina politiska uppdrag inom SD efter rasistfilmen.

Nu kommer krav utifrån landet på att både han och kollegan Kent Ekeroth också måste lämna riksdagen.

–  Har man en dubbel agenda ska man inte hålla på med politik, säger Allan Jönsson, ordförande för SD i Bjuv.

Tidigare i dag meddelade SD-ledaren Jimmie Åkesson att han uppmanat partiets ekonomisk-politiska talesperson Erik Almqvist att lämna alla sina politiska uppdrag för partiet.

Orsaken var de rasistiska och kvinnoförnedrande uttalanden som han gjorde under ett bråk på Kungsgatan i Stockholm sommaren 2010. Det hela hade fångats på en film, som publicerades i dag på Expressen.se. Skandalen blev för mycket för partiledningen, som nyligen infört nolltolerans mot rasistiska uttalanden bland sina medlemmar.

Kvar i riksdagen

På en pressträff i dag meddelade Erik Almqvist att han accepterar att lämna sina uppdrag, men att han blir kvar i riksdagen för tillfället.

Den som filmade händelsen med sin mobilkamera var Almqvists vän och kollega Kent Ekeroth, i dag riksdagsledamot och SD:s rättspolitiske talesperson. Än så länge har Jimmie Åkesson inte velat säga huruvida Ekeroth också bör lämna sina uppdrag.

Dagens turbulens i SD har även spritt sig ut bland gräsrötterna i partiet. En av dem som reagerat starkt är Allan Jönnson, ordförande för SD i skånska Bjuv, där partiet fick 19,2 procent i senaste valet.

Han kräver nu att både Almqvist och Ekeroth lämnar sina politiska uppdrag för partiet - men även att de lämnar riksdagen.

– Att Ekeroth sitter i justitieutskottet gör inte saken bättre. Vi är förtroendevalda och allmänheten har högre krav på oss politiker moralmässigt. Då ska vi agera på det sättet också. Jag har alltid sagt till mina medlemmar i kommunen att vi är politiker dygnet runt. Har man en dubbel agenda ska man inte hålla på med detta.

”Agerat väldigt fel”

Med vid den uppmärksammade händelsen på Kungsgatan var förutom Ekeroth och Almqvist även Christian Westling, som är suppleant i styrelsen i SD Stockholms stad. Enligt Allan Jönsson så har de alla tre gjort bort sig fullständigt.

– De har alla agerat väldigt fel. Ekeroth och Westling gick ut i medier och dementerade vad de har gjort. Almqvist har varit en framträdande person som har uttalat sig på filmen, men en har spelat in och den andra har försvarat hans dementier och lögner, säger han.

Allan Jönsson tror dock inte att SD kommer att ta nämnvärd skada av skandalen.

– Inte om partistyrelsen agerar som de har sagt att de ska göra - med nolltolerans. De har ju till och med skickat ut ett brev där de sagt hur vi ska agera. Om de här tre får gå - då är det några enskilda individers agerande och inte partiets.

På flera håll i partiet finns det dock de som tycker att Almqvist inte skulle behövt lämna sina uppdrag.

– I detta fallet borde det räcka med en skarp tillsägelse eller en varning. Det handlar om en duktig politiker som ångrar vad han gjort, säger Stefan Olsson, SD-ordförande i Landskrona till Helsingborgs Dagblad.

Aftonbladet har sökt Kent Ekeroth utan resultat. Jimmie Åkesson ville i kväll inte kommentera hans framtid i partiet förrän tidigast i morgon.