Storbritanniens galna invasionsstatistik
Publicerad 2012-11-05
Att Storbritannien koloniserat sig fram genom historien vet de flesta.
Men en ny studie visar att britterna klivit i land på fler stränder än man trott – bara 22 länder har klarat sig undan Union Jack-flaggan.
En av dem är Sverige.
"Rule Britannia! Britannia rule the waves – Britons never, never, never shall be slaves".
James Thomsons dikt från 1700-talet sjungs gärna och ofta av britterna som en hyllning till hemlandet och framförallt dess flotta och armé.
Nu understryker en ny studie att landet verkligen har regerat över världshaven – mer än någon kunnat tro.
Brittisk närvaro i 9 av 10 länder
Historikern Stuart Laycock har studerat alla 200 av världens länder för att se om de drabbats av britterna, skriver The Telegraph.
Han kom fram till att 90 procent av dagens stater vid någon gång under historiens lopp tvingats till just detta.
Antingen genom en regelrätt invasion eller via attacker från pirater och sjöfarare med Londonregeringens tillåtelse.
Inget annat land i närheten
Studien, den första i sitt slag, presenteras i den nya boken "All the Countries We've Ever Invaded: And the Few We Never Got Round To".
Research-arbetet tog två år och resultatet chockade Stuart Laycock.
– Jag blev helt förbluffad när jag såg totalsiffran. Jag anser mig vara relativt allmänbildad men vi har varit på platser jag aldrig kunnat tänka mig. Det chockade mig.
– Andra länder skulle kunna skriva liknande böcker, men de skulle vara mycket tunnare. Jag tror inte att någon kan matcha detta, men amerikanarna startade ju senare och har jobbat hårt på att komma ikapp under 1900-talet.
Promenerade in på Island
Några av de mer otippade namnen på britterna invasionlista är Kuba (1741), Vietnam (1945-1946) och – Island. Efter att den lilla ön vägrat ta ställning i andra världskriget skickade britterna 745 marinkårssoldater.
Enligt The Telegraph möttes invasionsstyrkan av "starka protester från Islands regering – men inget motstånd".
Britternas första invasion inleddes redan år 197, och den gick också till det land som fått flest besök av de ressugna öborna – Frankrike. Eller Gallien, för att vara exakt.
Svensk-brittiskt krig utan offer
– För britterna är det ganska fantastiskt att detta är en del av vår historia, men det finns självklart delar vi inte är stolta över. Boken innehåller inga moraliska värderingar, den ska bara ses som en kul grej, säger Stuart Laycock.
En del av landets mindre allvarliga historia inträffade 1810-1812, då Sverige förklarade krig efter franska påtryckningar. Kriget existerade bara på pappret, brittiska skepp fick ligga ostörda i svenska hamnar och inga strider utkämpades.
En av de mindre stolta inslagen i Storbritanniens historia är den blodiga invasionen av Indien, även om britter som komikern Eddie Izzard gärna skämtar om den.
Se länderna som klarade sig undan britternas framfart i listan uppe till höger.