Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

Barnens olika rätt att se beroende på bostadsort

Publicerad 2012-04-19

Stockholm enda landsting utan bidrag till barn

Är du barn och ser dåligt i Stockholm så får du ingen ersättning till glasögon. Bor du i Norrbotten ersätts hela kostnaden.

Nu ska olikheterna i landstingens bidrag till glasögon för barn ses över.

– Ett viktigt steg i rätt riktning. Inget barn ska förvägras rätten att följa med i klassrummet och se vad som står på tavlan, säger Gustav Fridolin, språkrör (MP).

Organisationen Majblomman har granskat glasögonbidragen till barn och kommit fram till att olikheterna är mycket stora över landet. Under gårdagen deltog Majblomman i ett seminarium som hölls i riksdagen.

Och i dag behandlades frågan i riksdagens socialutskott, där ett enigt utskott kom fram till att en översyn behövs. Vilket också initierats av regeringen.

– Det ska göras en kartläggning som kommer i gång redan i år och där man ser över tillämpningen av glasögonbidraget över landet, säger Agneta Luttropp, Miljöpartiets talesperson i socialutskottet.

Enligt Majblomman behöver drygt 170 000 skolbarn i Sverige glasögon. En Sifoundersökning som organisationen låtit göra visar att 17,2 procent av dem tvingas vänta på glasögon av ekonomiska skäl.

– Det här är jättebra. Det är viktigt särskilt för barn som lever i familjer med ansträngd ekonomi. Vi hör från lärare att det är ett stort problem att barnen får vänta på att få glasögon och också på att få sina glasögon utbytta, säger Lena Holm, generalsekreterare på Majblomman.

Enligt Gustav Fridolin är frågan dock inte bara viktig för barnen. Han menar att möjligheten att kunna hänga med i klassrummet och se vad som står på tavlan också är en viktig framtidsfråga.

– Det handlar om barnen, men också om Sverige i stort. Vi är ett litet land på en global marknad, vi har inte råd att förlora en enda talang, säger han.

Här intill ser du Majblommans undersökning om hur det ser ut just i ditt landsting.