Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

Marine Le Pen har gjort högerextrema NF rumsrent

Kan bli största parti i EU-valet

Att låta dottern ta över efter fadern visade sig vara ett lyckokast.

Marine Le Pens har gjort högerextrema Nationella Fronten rumsren. Åtminstone i Frankrike.

I dagsläget ser hon ut att gå mot seger i EU-valet.

Den utvecklingen hade inte varit möjlig utan en ny partiledare.

Med pappa Le Pen vid rodret lyckades NF inte få mer än sex procent vid EU-valet för fem år sedan. Nu visar opinionsmätningarna att partiet kan nå drygt 23 procent.

En fullkomligt osannolik utveckling.

Givetvis är det mer än en faktor som ligger bakom denna exempellösa utveckling.

Frankrike är ett av de länder som klarat den ekonomiska krisen allra sämst. Arbetslösheten är rekordhög. Den för två år sedan nytillträdde presidenten Francois Hollande har misslyckats med nästan allt. Hans popularitetssiffror är rekordlåga.

EU-fientlig

Trots den usla ekonomin har en ström av invandrare fortsatt söka sig till Frankrike vilket ytterligare spätt på främlingsfientligheten. Det handlar om invandrare från Afrika men också från andra EU-länder, framförallt romer från Bulgarien och Rumänien.

Det har gett Marine Le Pen ytterligare ved att kasta på sin EU-fientliga brasa där den fria rörligheten inom EU är ett av de största hatobjekten.

Att ett så högerextremt parti som NF lyckas nå nästan en fjärdedel av rösterna i opinionsmätningarna är både sensationellt och skrämmande.

Minns att hennes far Jean-Marie Le Pen ansåg att förintelsen "var en liten detalj" i Europas historia och att partiets fortfarande anses vara anti-semitiskt. Han dömdes minst sex gånger för rasism och anti-semitism.

Frånskild

När Marine Le Pen tog över 2011 startade hon ett arbete med att modernisera partiet och förändra dess image. När jag bevakade presidentvalet i Frankrike för två år sedan kunde jag på nära håll följa den frånskilda trebarnsmamman i valrörelsen. Hon var glad, påläst, lyssnade intresserat och höll god min trots att hon hela tiden följdes av häcklare som skrek förolämpningar åt henne. Ibland svarade hon men för de mesta ignorerade hon dem.

Marine Le Pens är smart. Hon hävdar att hon inte är rasist utan nationalist. Hon framställer sig som en politiker som värnar det franska och hon förnekar inte förintelsen.

Hon framträder ofta i intervju- och debattprogram i tv och gör sällan bort sig. Hennes mediala framtoning är en viktig förklaring till hennes framgång.

Hennes målmedvetna förändring av NF:s varumärke har gett resultat.

Fläsk till alla

I lokalvalen som hölls tidigare i år tog Nationella Fronten över makten i elva kommuner. Ett av de första besluten var att förbjuda skolor att erbjuda muslimska elever alternativ till fläskrätter.

Många fransmän har helt enkelt tröttnat på de etablerade politikernas oförmåga att lösa viktiga samhällsproblem. På annat sätt kan man inte tolka NF:s 23,5 procent i opinionsmätningarna. En procent mer än det annars största oppositionspartiet UMP som innehade presidentposten fram till 2012.

Även om Marine Le Pen lyckats förändra bilden hemmaplan så är Nationella Fronten i omvärldens ögon fortfarande ett högerextremt och rasistiskt parti. Till och med andra partier långt ut på högerkanten tar avstånd.

När Marine Le Pen nyligen föreslog ett samarbete med det brittiska EU-kritiska partiet Ukip så blev hon bryskt avfärdad av partiledaren Nigel Farage som inte ville ha något att göra med ett "anti-semitiskt parti".

Så även om Marine Le Pen efter den 25 maj skulle visa sig leda Frankrikes största parti i EU-parlamentet så kommer hennes inflytande att vara minst sagt begränsat.