Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

De söker teknik för kärnvapen - i Sverige

Publicerad 2013-11-26

Utländska makter infiltrerar svenska företag och universitet – för att komma åt kärnvapenteknologi.

En tjänsteman på Säpo slår nu larm i dagens Svenska Dagbladet.

– Det är påtagligt och pågår oavbrutet, säger tjänstemannen.

De arbetar för länder som Pakistan, Nordkorea och Iran.

De infiltrerar svenska företag och universitet i jakten på kunskap och teknik för kärnvapenframställning.

– Vi ser anskaffningsförsök från alla de här tre länderna i Sverige i dag 2013. Det är påtagligt och pågår oavbrutet, det är inget som sker i marginalen och kan marginaliseras, säger en tjänsteman på Säpo till SvD.

"Kan verka harmlösa"

Enligt tjänstemannen, som arbetar som expert på arbetsgruppen för ickespridning av massförstörelsevapen, har andra europeiska länder blivit bättre på att stoppa spionerna. Då har de i stället börjat söka sig till Sverige. I år har det, enligt tjänstemannen, skett misstänkta anskaffningsförsök varje vecka.

Vapenspionerna försöker, enligt SvD, komma åt bland annat vakuumtätade ventiler och lätta material som klarar radioaktiv strålning.

– De kan verka harmlösa, men om man vet att det behövs väldigt speciella ventiler till urananrikningsprocessen blir de plötsligt en kritisk produkt, säger Säpo-tjänstemannen till SvD.

"Universiteten måste ta ansvar"

Säpo hoppas nu att svenska universitet ska ta situationen på alllvar och arbeta för att stoppa spridningen av kärnvapen.

– De har ett väldigt stort eget ansvar att titta på vilken forskning som kan vara känslig och se till att inte medverka till spridning. Jag hoppas att de tar det på allvar och känner ett moraliskt ansvar, säger Säpo-tjänstemannen till SvD.