Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Mysteriet som gäckar världens hackare

Uppdaterad 2013-11-29 | Publicerad 2013-11-28

En hemlig organisation som lägger ut mystiska spår och gåtor på internet har fått kodknäckare över hela världen att gå i spin.

Det är ungefär som Da Vincikoden - fast på nätet.

– Det är fortfarande ingen som vet vem som ligger bakom det hela, säger IT-säkerhetsexperten Joel Eriksson, 34.

Det första meddelandet lades på ett bildforum i januari 2012, skriver tidningen The Telegraph.

Innehållet var enkelt: Det finns ett hemligt budskap i bilden. För att tyda det var man tvungen att knäcka koden.

– Jag lockades direkt av utmaningen. Jag blir helt uppslukad av sånt som är spännande och intellektuellt utmanande, säger Joel Eriksson som även tävlat i kodknäckande.

För att göra en lång historia kort:

Meddelandet visade sig vara ett kallat Caesarchiffer som ledde Joel vidare till sajt - med en ny gåta. Som i sin tur ledde honom vidare till ännu en länk och ytterligare en gåta.

För varje steg blev det successivt svårare.

”CIA rekryterar”

De som ligger bakom gåtorna kallar sig Cicada 3301 och det är helt klart rätt avancerade grejer de håller på med.

Det räcker inte med lite dechiffreringskunskaper och en hygglig kännedom om nätets uppbyggnad för att knäcka gåtorna.

Med referenser till allt från obskyr litteratur och mayakultur till Gamla testamentet och brittisk sekelskifteskonst krävs det en hel del allmänbildning för att hänga med i svängarna.

Så här:

Namnet Cicada är en matematisk referens eftersom längden på cikadors livscykel är ett primtal, vanligtvis 13 eller 17 år. (Primtal är tal som är större än ett och bara är jämnt delbart med sig självt och ett). Och primtal har varit en återkommande nyckel för att knäcka koderna.

– Det har spekulerats i att det skulle kunna vara CIA eller NSA som använder det här för att rekrytera folk. Jag personligen tror att den sannolikheten är rätt låg även om jag inte skulle utesluta den helt. Jag tror snarare att det handlar om en underjordisk organisation, säger Joel Eriksson.

Intensivt arbete

Jakten pågick i flera veckor. Vid ett tillfälle bestod det hemliga budskapet i ett antal koordinater till ett antal platser över hela världen.

På de angivna platserna hittade kodknäckarna affischer med QR-koder - och en cikada.

Hundratals personer deltog i kodknäckandet över hela världen och hjälptes åt just när det gällde att ta sig till de angivna platserna.

– Under en viss period jobbade jag rätt intensivt med det här, säger Joel.

Han arbetade i huvudsak själv, med undantag för att han inte kunde åka ut till platserna som pekades ut av GPS-koordinaterna.

– Sidan med GPS-koordinaterna förändrades dock efter en viss tid, till att innehålla en till synes tom sida med bara blanksteg och tabbar. Jag listade snabbt ut att blankstegen och tabbarna bildade en binär kod, som visade sig avkodas till samma text som man fick ut efter att ha besökt en av platserna ifråga.

Slutade på Darknet

Jakten slutade på den slutna och anonyma del av internet som brukar kallas darknet där de första som registrerade sin e-postadress på en angiven server senare blev kontaktade av Cicada 3301.

Joel knäckte koden - men registrerade sig för sent.

En andra omgång drog igång exakt ett år efter den första, men den missade Joel. Nu laddar han istället inför nästa.

– Det mesta talar väl för att det blir en ny omgång den 5 januari 2014.