Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Hundratusentals demonstranter i Bangkok

Publicerad 2013-11-24

Nya protester har blossat upp i Thailand.

Hundratusentals oppositionella demonstranter har samlats på Bangkoks gator och kräver premiärministerns avgång.

– Ambassaden i Bangkok följer det här, säger Katarina Axelsson på UD:s kommunikationsenhet.

Tre år efter de blodiga demonstrationerna i Thailand, då nästan 100 människor dog, har nya protester blossat upp i landet. Minst 100 000 människor har samlats på gatorna i Bangkok i dag för att protestera mot regeringen, skriver Bangkok Post.

– Vi är medvetna om det och ambassaden i Bangkok följer det här, säger Katarina Axelsson på UD:s kommunikationsenhet.

Kräver premiärministerns avgång

Demonstrationerna är de mest omfattande sedan 2010. Bakgrunden till de senaste veckornas protester är bland annat ett förslag från regeringen som skulle ge den störtade premiärministern Thaksin Shinawatra amnesti.

Thaksin Shinawatra lever sedan fem år tillbaka i självvald exil i Dubai efter att ha dömts för korruption. De oppositionella gulskjortorna, som består av nationalister och har en stark ställning bland medelklassen, kräver att nuvarande premiärministern Yingluck Shinawatra ska avgå och att regeringen ska upplösas. Enligt dem styrs regeringspartiet Pheu Thai, även känt som rödskjortorna, till stor del av den störtade premiärministern Thaksin Shinawatra. Något som Yingluck Shinawatra förnekar bestämt.

De nya protesterna, som pågått flera veckor, tvingade regeringen att överge planerna på amnesti, åtminstone för tillfället. Thailands författningsdomstol har också stoppat regeringens försök att förändra landets grundlag. Samtidigt avslog domstolen oppositionens krav att det styrande partiet ska upplösas.

Hoppas på en miljon demonstranter

I takt med kvällen närmar sig natt strömmar allt fler människor till demonstrationerna i centrala Bangkok. Oppositionen hoppas att så många som en miljon människor ska ansluta sig till protesterna. Tusentals rödtröjor har också samlats i Bangkok för att stödja regeringen, skriver Bangkok Post.

Utrikesdepartementet menar att situationen i landet inte är tillräckligt allvarlig i nuläget för att ändra reserekommendationerna.

– Men åker man dit är det bra att vara uppmärksam på lokala myndigheter och media, säger Katarina Axelsson.