Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Polis sålde stulna uniformer på nätet

Publicerad 2013-10-10

Nu åtalas han och sambon. Advokaten: Inte stöld att ta hand om bortkastade kläder

Mängder av uniformer Polisjackor, pikétröjor, polisskjortor, en polisoverall, polisbyxor, en polisväst och axelklaffar med polisemblem. Polisen sålde det mesta han kommer över på jobbet.

Polismannen stal uniformer på jobbet - och sålde dem på nätet.

I dag åtalades han för stöld och hans sambo för häleri.

– Jag såg kläderna mer som sopor som skulle slängas, har polismannen sagt i förhör.

Mellan den 1 maj och 24 oktober förra året ska polismannen ha stulit polisjackor, pikétröjor, polisskjortor, en polisoverall, polisbyxor, en polisväst och axelklaffar med polisemblem från sin arbetsplats i Stockholm. Med hjälp av sambon såldes plaggen sedan vidare på auktionssajten Tradera.

Båda har erkänt brott. Enligt åtalet ska de ha tjänat cirka 10 000 kronor på försäljningen.

– Jag tänkte först inte tanken att det var stöld, har han sagt i förhör.

Polismannen, som sa upp sig från sin tjänst tidigare i år, har varit djupt ångerfull över vad han gjort men medger att han känt sig ekonomiskt pressad och velat tjäna en extra slant.

Han har samlat på polispersedlar sedan han var barn och har även varit polisstatist i bland annat Beckfilmer på sin fritid.

”Tar lång tid att få tag i grejer”

Polismannen ska ha stulit kläderna från en tunna i omklädningsrummet där polisen ska slänga gamla kläder som måste bytas ut. Enligt polisens föreskrifter ska de plagg som inte längre används eller är förbrukade förstöras.

– Jag har tänkt liksom att det är sopor som har legat i en soptunna. Skräpgrejer som skulle brännas som kunde komma till användning. Det tar jättelång tid i statistverksamhet att få tag i grejer.

Flera av plaggen som mannen stulit har varit plagg i bra skick, en skjorta var fortfarande inplastad och oanvänd.

Polismannen menar att det var först senare som han insåg att det han gjorde inte var bra då poliskläderna kunde hamna i orätta händer, hos människor som falskeligen utger sig för att vara poliser.

”Uppenbart att det finns köpare”

Enligt åtalet ska kläderna ha sålts till en företagare som varit verksam som polisstatist i olika kända polisfilmer och som liksom polismannen är mycket intresserad av polisattiraljer från olika tidsepoker. Företagaren, som har utretts för brott, har nu avförts från utredningen.

– Det kan inte uteslutas att skjortan i original i plastförpackning som bjöds ut på Tradera kommer från ett förråd, det är omöjligt att bevisa. Det kan finnas alternativa förklaringar, säger chefsåklagare Håkan Roswall.

Åtalet gäller 15-20 plagg.

– Ett tiotal plagg som hittades hemma hos polismannen hade inte hunnit säljas.

Enligt Roswall förekommer det då och då att poliser stjäl uniformspersedlar på jobbet och säljer vidare.

– Det är uppenbart att det finns köpare, samlare som är intresserade. Personer som använder polisuniformer vid rån och för att stjäla från gamlingar till exempel.

Advokaten: Inte stöld

Polismannens advokat Anton Strand säger att hans klient är bedrövad över situationen och att han slutat jobba som polis.

– Han har mått mycket dåligt under förundersökningen. Även om hans agerande kanske inte är lämpligt utgör det enligt min uppfattning inte stöld att ta hand om bortkastade kläder, att detta sker i ett omklädningsrum hos polisen förändrar inte saken.

– Av de kläder min klient haft hemma måste man också hålla skillnad på kläder som tillhört dennes personliga uniformsutrustning och bortkastade kläder som tagits om hand, säger Anton Strand.