Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Bror

"Frankrike försöker utpressa Iran"

Uppdaterad 2013-11-10 | Publicerad 2013-11-09

Toppdiplomaterna samlade för att diskutera Irans kärnenergiprogram i natt

Frankrike anklagades för utpressning.

Och Israel var emot att samtalen förs över huvud taget.

Utgångsläget var inte det bästa – och det blev heller inget avtal om Irans kärnenergiprogram i natt, rapporterar Reuters.

Toppdiplomaterna satt samlade i Genève i natt.

P5+1 – de fem permanenta medlemmarna i FN:s säkerhetsråd USA, Storbritannien, Frankrike, Ryssland och Kina samt Tyskland – hoppades kunna enas om ett avtal om Irans kärnergiprogram.

– Jag hoppas att P5+1-gruppen gör det bästa av den här exceptionella möjligheten, sa Irans president Hassan Rohani inför förhandlingarna, enligt TT.

Men det blev inget avtal.

Iran: Frankrike agerar utpressning

Israel har anklagat Iran för att försöka skaffa kärnvapen. Och västmakterna har länge varit skeptiska till det iranska mullaväldets fredliga avsikter.

Den franske utrikesministern Laurent Fabius sa under dagen sagt nej till ett första avtalsutkast och betonade att Israels farhågor måste beaktas.

Det retade upp Iranierna som anklagade Frankrike för utpressning.

–  Den franske representantens uppträdande vid kärnenergisamtalen visar att Frankrike försöker utpressa Iran, säger Hossein Naqavi Hosseini, talesman för det iranska parlamentets utrikesutskott, enligt TT.

Även den brittiske utrikesministern William Hague sa redan tidigt att det var tveksamt om någon uppgörelse skulle ske trots "mycket goda framsteg".

När mötet avslutades efter midnatt var det just Frankrikes motstånd mot avtalet som gjorde att förhandlingarna körde fast, rapporterar Reuters.

Israel: Vi är inte bundna till överenskommelsen

Inför mötet träffade USA:s utrikesminister John Kerry den israeliska utrikesministern Benjamin Netanyahu.

Och även om ett avtal hade slutits är det inte säkert att det skulle ha följts av israelerna.

– Israel är inte bundet av den här överenskommelsen och Israel kommer att göra allt som behövs för att försvara sig och sitt folks säkerhet, sade Netanyahu efter mötet, enligt TT.

Förhandlingarna kommer nu troligtvis att fortsätta om ungefär en vecka.

– Om vi uppnår ett resultat före dagens slut, så är det så. Om inte, kommer processen att fortsätta inom en vecka eller tio dagar, sa Irans utrikesminister Mohammad Javad Zarif till journalister i Genève.