Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

Skickade stympad mus med posten

Publicerad 2014-03-12

Döms för hot mot politiker och journalist.

Han skickade en avklippt mus i ett brev till en lokalpolitiker. Nu döms den 25-årige mannen till fängelse och skyddstillsyn.

– Jag tycker det är viktigt och bra att han fått hjälp nu, men också att vi som blivit utsatta kan sätta det bakom oss. Det har varit en jobbig tid, säger Nisse Sandqvist (V), gruppledare i Östersund till Aftonbladet.

I slutet av januari fick vänsterpartisten Nisse Sandqvist ett oväntat brev med posten. I kuvertet som låg på hans hallgolv fanns en död gnagare och en lapp med hans namn.

– När jag öppnade det såg jag att det var kladdigt inuti. Det var en påse och i den låg det en råtta som var avklippt på mitten. Och en lapp med mitt namn på, sa han till Östersunds-Posten.

Ordnade antinazistisk demonstration

Nisse Sandqvist har fått tre hotbrev under det senaste året och han tror att det tredje var en reaktion på att han organiserat en antinazistisk demonstration.

– Tidigare har jag fått två brev med text där det står att jag ska dö med hänvisning till att jag är vänster och politiskt aktiv, säger Nisse Sandqvist.

Men han är inte ensam om att ha blivit hotad. En journalist på Länstidningen fick ta emot ett hotbrev. I brevet stod det att han skulle sluta sitt jobb inom två veckor, annars skulle journalisten och hens familj bli flådda levande.

"Jag ska döda hela ditt arv och eftermäle. Du har två veckor" stod det bland annat.

Lämnade DNA-spår

25-åringen anhölls den 3 februari misstänkt för mordhot. Han erkände att han stått bakom hoten mot politikern och två journalister.

Han kunde spåras med hjälp av DNA från brevet han skickat till journalisten.

25-åringen döms nu till skyddstillsyn och en månads fängelse för olaga förföljelse, olaga hot, ofredande och förgripelse mot tjänsteman.

Blev mer vaksam

Politikern Nisse Sandqvist säger att han blivit påverkad av det som hänt, men att det känns bättre nu när han fått ett erkännande.

– Det påverkade mig under tiden jag inte visste, på det sättet att jag var mer vaksam och tänkte mer på min egen säkerhet, säger han.

Men han har inte fått veta varför mannen skickade hotbreven.

– Nej, det har jag fortfarande inte fått något bra svar på. Det var ett tydligt politisk hot i det första brevet, men han har inte kommit med något bra svar.