Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Risken är att de driver fram mer våld

Publicerad 2014-01-27

Oppositionen försöker provocera fram ett avgörande.

De känner att presidenten är på fallrepet och vill utnyttja övertaget.

Risken är att de driver fram mer våld från regimen.

När demonstranterna ockuperar landets justitiedepartement kan de knappast förvänta sig att regimen ska sitta passiv. Det skulle inte en svensk regering göra heller.

Ockupationen har fått justitieministern att hota med att införa undantagstillstånd.
 

Det verkar nästan som att det är vad demonstranterna vill. Desto mer kaos och ju mer våld regimen använder desto större chans att den till slut faller.

För första gången på de dryga två månader som demonstrationerna på självständighetstorget i Kiev pågått har president Viktor Janukovitj visat en tendens till att backa.

Erbjudandet till två av oppositionsledarna om höga regeringsposter kan ha varit ett sätt att försöka splittra oppositionen men av demonstranterna uppfattas det som ett svaghetstecken från regimen.
 

Trots allt var premiärministerns avgång ett av ursprungskraven från oppositionen. Hade det kommit för en dryg månad sedan hade det betraktats som en stor framgång. Nu känner många av demonstranterna att de kan och vill nå längre. Att regimen hänger mot repen.

Men det är en riskabel balansgång. Ockupationen av Självständighetstorget och kravet att Ukraina ska skriva på associationsavtalet med EU har ett starkt stöd i den västra delen av landet.

Däremot är det inte säkert att majoriteten vanliga människor tycker det är ok att ockupera ministerier. Det är till och med svårt att veta om initiativet till ockupationen av justitieministeriet kommer från oppositionen eller om det är radikala element bland demonstranterna som agerar på egen hand.

För även om de tre oppositionspartierna är ense om målet att bli av med president Janukovitj och komma närmare Europa är de oense i en rad andra politiska frågor. Bland demonstranterna finns också högerextremister som har sin egen agenda.
 

I den kaotiska situation som råder är det tveksamt hur stor kontroll oppositionspartierna har över demonstranterna.

Man kan inte heller bortse ifrån att ju mer våldet ökar i Kiev desto större är risken att anhängare till president Yanukovitj tar sig från östra Ukraina till huvudstaden för att försvara regimen. I östra Ukraina vill en majoritet hellre bevara banden till Ryssland än blicka mot EU.

Landet är så splittrat att det kan bli en situation liknande den i Thailand där olika landsändar står mot varandra och där någon slags slutstrid pågår i huvudstaden Bangkok.
 

Så länge samtalen pågår mellan Janukovitj och oppositionen kan det bli en fredlig lösning. Avbryts de och militären går till attack igen finns det grupper av demonstranter som inte tvekar att ta till vapen.

Då kan inbördeskriget bli ett faktum.