Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Bror

Romson: ”Tonåren var fruktansvärda”

Publicerad 2014-02-13

Åsa Romson

Miljöpartiets språkrör Åsa Romson pratar motvilligt om sig själv.

Hon beskriver uppväxten som trygg och fri, men skulle aldrig vilja återuppleva tonåren.

– Absolut aldrig i livet. Det är så fruktansvärt jobbigt, säger hon i SVT:s Nyfiken på partiledaren.

Hon målar upp en bild av en trygg och fri uppväxt med stöttande föräldrar i ett vanligt radhusområde i en Stockholmsförort, med fjällvandringar och cykelsemestrar på Gotland.

Hos läkaren och terapeuten Poul Perris i SVT:s Nyfiken på partiledaren får Miljöpartiets språkrör Åsa Romson ingående frågor om sina tidiga år.

Separationen traumatisk

Perris undrar om svårigheter, och Romson tar upp sina föräldrars separation, då hon var 10 år gammal.

– Det är klart det var traumatiskt. Jag tror alla barn någonstans har en sorg över föräldrars separation, även om de kan se att de får fördelar genom att få två lyckligare föräldrar, säger Romson

– Den svåraste frågan man kan ställa till ett barn är om man ska välja: Vem vill du bo hos? Det som gör det svårt är att det är en kärleksrelation och ett vardagsliv som man som barn värnar om och som barn är man emot förändringar, även om man i efterhand kan se att det var till det bättre.

Vill aldrig vara tonåring igen

Romson beskriver att hon inte var den tuffa tjejen som rökte på rasterna. Hon var aldrig mobbad, hade alltid vänner, men ingick aldrig i något speciellt gäng.

– Ibland var jag kanske tönten, som är duktig i skolan, risk för att vara präktig. Det är en hård miljö i skolan men jag lyckades på något sätt flyta över det där.

Även om Åsa Romson inte tror att hon haft det svårare än någon annan var det periodvist tufft.

– Alla har ju problem under uppväxten. Det finns väl ingen period i livet där man har så starka känslor. Ibland som vuxen kan man ju längta tillbaka till de perioderna igen men absolut aldrig i livet vilja vara tonåring igen, därför att det är så fruktansvärt jobbigt.

”Politiker är inget yrke”

Åsa Romson berättar i programmet att hon började engagera sig politiskt då hon som tjugoåring började på universitetet, och kom i kontakt med andra miljöengagerade.

–Det hade kommit resursrapporter om att vi lever av tre planeter vilket betyder att vi lånar av våra barn i framtiden.

Romson säger till Perris att hon är tveksam till att väljarna får en tydligare bild av partiet genom att få en bättre bild av henne som person. Hon vill tona ner vikten av sig själv som person.

– För mig är politiken inte ett yrke, det är ett uppdrag man har under en begränsad period. Jag värjer mig mot fokus på personen. Politik är en förändringsprocess i en grupp snarare än hos enskilda individer.

Måste sopsortera

Hon konstaterar att hon och partiets andra språkrör Gustav Fridolin är olika.

– Vi är födda i olika generationer, med olika erfarenheter och är olika som personer. Jag vet inte om jag är den torra, tråkiga forskaren, möjligen, och han är den mer målande pedagogen som folkhögskolelärare. Men vi har ett gott samarbete.

Men sopsorteringen har de gemensamt:

– Som språkrör måste man sopsortera. Man måste inte sopsortera bara för att man är miljöpartist, men de flesta är nog medvetna om att man även som individ har en roll för ett mer hållbart samhälle.

Programmet Nyfiken på partiledaren sänds på söndag klockan 20 i SVT2.