Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Emil, Emilia

Så påverkar börsfrossan världen, Sverige – och din plånbok

Publicerad 2011-08-19

"Hushållen känner sig plötsligt fattigare och drar ner på konsumtionen"

Världen är smittad av börsfrossa.

Den ena börsen efter den andra noterar bottenrekord.

Aftonbladet har pratat mer tre experter om hur världsekonomi och börsras hänger ihop – och kaoset påverkar din plånbok.

Detta händer i din ekonomi när börsen rasar

Ingela Gabrielsson, Nordeas privatekonom

Hur påverkas min ekonomi?

–  Nu är det ras i dag igen och det är ju väldigt trist. Det  innebär att pengarna som vi har i fonder och aktier går. Vi får mindre pengar än vi hade för några veckor sedan, men så länge man inte säljer eller flyttar så har man egentligen inte förlorat reella pengar. Man ska komma ihåg att det är fiktiva värden. Vi har också en tendens att inte sälja när det går bra vilket vi kanske borde göra mer.

– Det är när det är bra som man ska se över sin ekonomi. Det är viktigt att titta över hur vi har fördelat sparandet men också hur ekonomin i stort ser ut. Titta över utgifter, inkomster och sparande. Pengarna som man vet att man ska spendera kanske man ska ha i räntekonton då vet man att man har dem den dagen man behöver dem.

Hur stor nedgång har det varit på börsen i år?

– Drygt 20 procent har nedgången varit i år totalt sätt. Det är mycket. Det här får vi räknar med att det är fortsatt oroligt. Det tar tid att få ordning på ekonomierna.

Hur påverkar oron framöver mig och min plånbok?

– Dels att din privatekonomi förlorar i värde och dels att det kan påverka arbetsmarknaden, bomarkanden och boräntorna. Men där är vi inte nu.

– Det är mycket psykologi i det här. Att det blir så här stora ras har inte med verkligheten att göra. Det är nervositet. Håller det i sig för länge så orkar man inte vara nervös längre och då lugnar det ner sig.

– Det blir överdrivet åt alla håll. Det kan plötsligt rusa upp åt en dag och sedan plötsligt rusa ner åt nästa dag. Och ingen vet varför. Så fungerar börsen. Det är verkligen en påminnelse om att om du behöver pengarna ska du ha dem på räntesparande.

Ja, hur ska jag göra med mitt sparande nu?

– Prata med din bank och se hur det är fördelat. Har jag väldigt mycket i fonder är det bäst att sälja på en gång om man tror det ska gå ner mycket mer. Man är utlämnade åt sig själv väldigt mycket för ingen kan sia. Egentligen skulle man ha sålt för två veckor sedan.

Efter nedgången har jag 10 000 kronor kvar i min fond som jag behöver om en månad. Vad ska jag göra?

– Då ska man ta ut det. Då ska man sälja nu. Samtidigt ska man komma ihåg att det är också många som köper aktier nu för det är en sorts rea. Om man vill vara med på cirkusen uppåt så kanske man ska köpa igen senare och vara beredd då.

Hur påverkas räntorna (sparräntorna/låneräntor/boräntor) av börsoron?

– Det verkar omöjligt att säga något om det. Riksbanken har ett nytt sammanträde i september och det blir avgörande för räntan. Man får anta att de kommer revidera sin räntebana som talade om att fortsätta höja. Men det är några veckor kvar dit. Det kan hända saker – även positiva- fram till dess så det kan ändras igen så att det inte blir en revidering.

– Det är viktigt att ha koll på sin privatekonomi och inte skaffa ett boende som är för dyrt. Det kan vara repationskonstander och avgiftshöjningar kommer framöver.

Hur påverkas jag om jag inte har något sparande?

– Du får hoppas att du har ett jobb och en ekonomi så att du kan börja spara så småningom. Det är bra att ha en buffert i oroliga tider.

Detta händer i Sveriges ekonomi när börsen rasar:

Jesper Hansson, prognoschef Konjunkturinstitutet. Foto: Peter Nerström

Jesper Hansson, prognoschef, myndigheten Konjunkturinstitutet

Hur påverkas Sveriges ekonomi av börsoron?

– I de här oroliga tidern kommer hushållen bli mer försiktiga och då konsumerar de mindre och det innebär att produktionen blir lägre och företagen säljer mindre. På sikt dämpar det sysselsättningen. I den miljön tror vi det är rimligt att den ekonomiska politiken reagerar med lägre reproränta eller inte höjer lika snabbt. Vi har sagt att vi tror att Riksbanken inte kommer höja räntan under hösten. Även om börsoron dämpas så kommer hushållen under året och även början på nästa var försiktiga.

Hur påverkas pensionerna av börsraset?

– Enligt vad vi kan bedöma kommer det här raset på kort sikt inte påverka pensionerna nästa år men alla de som har privat pensionsförsäkringar och PPM påverkas på sikt. Det blir lägre utbetalningar om det inte går upp igen.

Vad för andra områden i det offentliga påverkas av börsraset?

– I och med att det blir lägre produktion och sämre ekonomi blir det mindre utrymme i kommunala budgettar. Det kan göra att man behöver skära ner. När det här lägger sig kommer dock hushållens förtroende tillbaka och man börjar konsumera är vår bild. Det här kan vara ett argument för att istället öka de offentliga utgifterna för att stimulera ekonomin. Man ska inte skära i panik nu för Sverige har stabila statsfinansier så att vi kan kosta på oss att ha lite lägre överskott nästa år än vi trodde i början av sommaren. För vår del handlar det fortsatt om överskott till skillnad från i andra europeiska länder.

Kan det här påverka jobben i Sverige genom att företag drabbas av aktiekursras?

– Det är via de här effekterna att hushållen konsumerar mindre och företagen investerar mindre och det ger lägre produktion och sysselsättning. Det sker inte direkt genom aktiekursraset.

Varför faller Stockholmsbörsen så mycket?

– Sverige producerar mycket investeringsvaror så som lastbilar och maskiner och det är just sådana varor som man drar ner i orostider och därför påverkas Sveriges ekonomi mer. Det sågs vi både 2008 och 2009. Svensk ekonomi producerar många produkter som är konjunkturkänsliga. På danska börsen finns det mer livsmedelsproducenter och folk måste ju fortsätta äta även i kristid. Därför faller Stockholmsbörsen mer än den i Köpenhamn Det beror alltså på vilka företag som är noterade på börsen.

Hur lång tid tar det innan börsen återhämtar sig igen?

– Vi antog att den här oron skulle lägga sig under hösten. I den miljön kommer börskursen stabilisera sig och sedan stiga igen. Det är ett allmänt förtroende hos både hushåll och företag som krävs. När det återkommer kommer både börskursen och ekonomin att börja återhämta sig. Det som krävs är att politikerna kommer med åtgärdsförslag som ser ut lösa problemen och att oron för statsfinanserna i Europa måste lägga sig. Det är dock inte det enda problemen i världen.

Detta händer i världsekonomin när börsen rasar:

Richard Falkenhäll, makroanalytiker, SEB.

Richard Falkenhäll, makroanalytiker, SEB:

Vad är förklaringen till storrasen över hela världens börser?

– Det är en kombination av flera olika faktorer. Vi har fortsatt oro både för skuldutvecklingen för flera länder i Europa och en oro för USA:s underskott i statsskulden. Indikationerna för den europeiska och amerikanska ekonomin pekar neråt. Det har ökat risken för recession. Vi kommer redan från en  situation där centralbankerna använt alla medel – vi har i princip nollräntor i många länder. Man hann aldrig efter förra krisen höja räntorna igen. Det finns nu inget krut kvar. Svenska riksbanken skulle kunna sänka räntorna lite men det är inte mycket kvar där heller.

– Det har blivit allt tydligare var världen är på väg och det pekar åt en ny mild lågkonjunktur. Det betyder att vi har ett antal kvartal i följd där värdet av det som produceras minskar och det brukar sammanfalla med högre arbetslöshet och minskad försäljning för förtagen. Den ekonomiska aktiviteten stannar av och det såg vi under framför allt 2008.

Hur allvarligt är det här med börsfall?

– Det är självklart att det är allvarligt för det slår direkt mot förmögenheter i hushållen. De känner sig plötsligt fattigare och de drar ner på sin konsumtion och ökar sitt sparande om man har sitt jobb kvar. Det bidrar till den här negativa utvecklingen.

Hur länge håller börsfrossan i sig?

– Tajming är otroligt svårt att ha en uppfattning om. Om vi ser tecken på recession så kan börsen fortsätta neråt men om vi ser positiva tecken så kan det bromsa upp. Värderingen bygger helt på vad människor har förväntningar på den fortsatta utvecklingen.

Börsen påverkar ekonomi och tillväxt. Tillväxt påverkar börsen. Det blir en kedjereaktion. Hur påverkar dessa börsras världens ekonomi och tillväxt?

– Är det ett tillverkande företag som är noterat på en aktiemarknad – och inte till exempel en bank –  så har det ingen jättestor effekt på verksamheten på kort sikt. På längre sikt blir det svårare att finansiera. Det kan på lång sikt kräva nya rationalisering och kräva att företagen rättar verksamhetens storlek för att möta vikande efterfrågan på marknaden.

Vad är det värsta som kan hända på världens börser?

– De kan fortsätta ner. Om saker och ting förvärras ytterligare kan det innebära att bankerna får en finansiell kris och penningtorka så som vi hade 2008. Vi ser nu små små tecken av ökad stress på penningmarknaden, men vi är inte där ännu. Det finns det mycket fallhöjd kvar och vi har inte kommit halvvägs dit än.

– Andra risker är att man ifrågasätter dollarna som reservvaluta. Det kan ge stora utflöden ur USA och ge negativa effekt på andra ställen. Priset på råvaror som olja skulle fortsätta upp eftersom den prissätts i dollar. Kina som investerat i USA kanske vill dra sig ur och då skulle räntorna i USA skjuta i höjden. Det skulle dämpa tillväxten och vara precis tvärt emot vad vi behöver. Amerikanernas efterfrågan skulle minska och därför också påverka svenska exportföretag.

– Det finns många många riskscenarior att måla upp som är väldigt allvarliga. Men ett av de värre skulle vara att skuldsituationen i euroområdet förvärras ytterligare och blir ohanterbar vilket skulle kunna leda till ett sammanbrott för eurosamarbetet och att euron upphör. 

Vilka är förlorarna?

– Självklart är det alla som har sparande i aktier. Det jag närmast tänker på är vårt gemensamma pensionssystem som har en stor andel placerade i aktier. Vi såg senast 2008 att den här bromsen som finns slog i och det gav minskade pensioner. De som ligger närmast pensionsålder är nog de som drabbas värst.

Vilka är vinnarna?

– Det är svårt att hitta några vinnar. Det finns vissa enskilda investerare som kanske föreställt detta scenario och positionerat sig rätt.

Fotnot: Recession är i nationalekonomiska sammanhang en avmättning i ekonomin – mild lågkonjunktur.