Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Han kuppade in namnlista under budgetpromenad

Publicerad 2011-09-20

Lärarförbundet kräver högre löner på en gång

Mitt under budgetpromenaden dyker en man upp och räcker en namnlista till Anders Borg.

Kuppen genomfördes av lärarförbundets Mats Norrstad – som kräver mer pengar nu.

– Det finns ett monumentalt missnöje om hur lönerna ser ut, säger kuppmakaren till Aftonbladet.

Finansminister Anders Borg anade inget när Mats Norrstad, ordförande i Lärarförbundets avdelning i Huddinge, smög upp bredvid honom.

Han lämnade över en namnlista till Borg – och ett krav på högre lön.

– Insamlingen har pågått i ett par veckor och vi har fått 2 700 namn. Sedan hade jag skrivit ett brev riktat till Anders Borg. Dels anger jag en del av de problem som skolan står inför i ett nationell perspektiv, säger Mats Norrstad till Aftonbladet.

Kåren utarmas

Det största problemet uppger han är att lärarkåren utarmas. Ansökningar till lärarutbildningar störtdyker, och numera finns bara en sökande per plats, att jämföra med tio sökande per plats i Finland.

I en stor undersökning bland nuvarande medlemmar framkom också att många – nästan 40 procent – funderat på att lämna lärar yrket.

– Huvudskälet är att lönerna är för dåliga. En civilingenjör som har lika lång utbildning som en lärare tjänar ungefär 10 000 kronor mer i månaden. Samtidigt har lärararbetet blivit tyngre, mer omfattande och komplicerat.

Vid 18.30 på tisdagen har Lärarförbundet i Stockholms län beslutat sig för att genomföra en demonstration mot de låga lönerna. Man utgår från Sergels torg och marscherar mot Mynttorget där demonstrationen fortsätter.

Under Aftonbladets storsatsning skolgranskningen blev den avgörande slutsatsen också att lärarlönerna måste höjas för att höja statusen på yrket.

Måste ta ansvar

– Vi hör den vackra sången från alla nationella politiker som alla ställer sig bakom att höja lönerna. Men det är kommunerna som äger handlingsrätten med lärarförbunden. Det är partikompisar till Borg, Björklund eller Socialdemokrater, de har inte förstått eller vet ingenting, säger Norrstad.

Han fortsätter:

– Vi tycker att staten ska ta ett mycket större ansvar för lärarnas löner. Vi vill inte att man ingriper i förhandlingsrätten, men man måste skapa ett större utrymme för kommunerna.