Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

– Vi ska se över bestämmelserna

Uppdaterad 2011-09-13 | Publicerad 2011-09-12

DIGITALT BILDTROLLERI Terje Hellesø laddade hem någon annans bild på ett lodjur från en sajt på internet, spegelvände den, och klippte och klistrade sedan in lodjuret i sin egen vintriga landskapsbild. Samma tillvägagångssätt återkommer i flera av hans fuskverk.

Fotografen Terje Hellesø blir av med titeln ”Årets naturfotograf 2010” efter att ha manipulerat sina bilder.

Men han får behålla prissumman på 15 000 kronor, meddelar Naturvårdsverket i dag.

Hellsø fick utmärkelsen i våras. Men hans bilder blev snart i frågasatta av Jägareförbundet. Debatten om att bilderna manipulerats tog sedan fart på nätet. Medlemmar på sajten Flashback granskade bilderna och avslöjade fusket – och till slut erkände Hellesø manipulationerna på sajten Fotosidan.

Får behålla prispengar

Naturvårdsverket gick först ut med att Hellesø trots allt skulle få behålla utmärkelsen, men i dag kom alltså beskedet att priset återtas.

– Vi har tittat på ytterligare material, och det verkar som att även bilder tagna innan 2010 hade manipulerats, säger Anneli Nivrén, pressansvarig på Naturvårdsverket.

Terje Hellesø får däremot behålla prissumman på 15 000 kronor.

– Det finns inget i våra regler som säger att pengarna kan återtas. Men vi ska se över bestämmelserna nu, säger Nivrén.

Inklippta lodjur

Ska ni utse en ny vinnare?

– Det finns ingen etta, tvåa eller trea när det gäller det här priset, och vi kommer inte att utse en ny vinnare för 2010.

Fotografierna det rör sig om föreställde ett antal lodjur samt en mårdhund. Bilderna fejkades genom att djur från bilder på internet klipptes in i landskapsbilder.