Trots protesterna – Ganna, 91, utvisas

Uppdaterad 2011-10-18 | Publicerad 2011-10-17

Demensen, hjärtsjukdomarna, blindheten och ensamheten räckte inte. Ganna Chyzhevska, 91, får inte stanna i Sverige.

Demensen, hjärtsjukdomarna, blindheten och ensamheten räckte inte.

Ganna Chyzhevska, 91, får inte stanna i Sverige.

– Vad ska krävas som bevis om det här inte räcker, säger juridiska ombudet Ignacio Vita.

Hennes öde har upprört många i Sverige.

I Ukraina finns inga anhöriga kvar. Och fem läkarintyg säger att Ganna Chyzhevska är hjärtsjuk, nästan blind och lider av grav demens.

Enligt två expertutlåtanden innebär resan tillbaka till hemlandet en sådan påfrestning att hon "med stor sannolikhet" hamnar i ett så allvarligt förvirringstillstånd att det är fara för hennes liv. Tre internationella, vetenskapliga rapporter stöder experternas bedömning.

Ändå är Migrationsverkets beslut orubbligt: Ganna ska utvisas. I morgon eftermiddag går planet.

– Jag är kritisk till beslutet. Vad ska krävas för att någon ska anses medicinskt förhindrad att resa? Med en endaste mening avfärdar Migrationsverkets läkare en av Sveriges ledande demensexperters bedömning, utan att ha varken specialkompetens eller ha konsulterat expertis, säger Ignacio Vita, som är verksam vid byrån Sju Advokater.

”Inte ett livshotande tillstånd”

– Lagen är mycket strikt, och det är så det ska vara också. Det ska krävas väldigt mycket, men jag menar att vi har passerat den gränsen ganska ordentligt.

Olof von Kogerer är Migrationsverkets läkare som gjort bedömningen:

”Att ett miljöombyte kan utlösa en tillfällig förvirring hos en dement person är förvisso korrekt, men att detta skulle kunna leda till ett livshotande tillstånd och på grund av detta utgöra hinder för transport är en slutledning som jag inte delar.”

Enligt Olof von Kogerer är inte de fem inlämnade läkarintygen helt samstämmiga.

– De är inte kongruenta, de säger inte samma sak. Vad jag ska avgöra i det här fallet är en enda sak, och det är transporten. Och då är det bedömningen jag gör, säger Olof von Kogerer till Aftonbladet.

”De har isvatten i ådrorna”

Krister Westerlund, ordförande Alzheimerföreningen i Sverige, har följt fallet.

– Jag tycker detta är ett skolexempel på hur man inte får göra om man är ett empatiskt samhälle. Är man 91 år och har så mycket svåra sjukdomar, sätter jag mig in i känslan: hur skulle kännas om min mormor skickades härifrån? Det är så inhumant som det kan bli. Det är en ren dödsdom att skicka henne till Ukraina. Journalister i Ukraina säger klart och tydligt: vi har ingen vård.

Han är skoningslös i sin kritik mot migrationsminister Billström (M) och äldreminister Larsson (KD):

– Tobias Billström, Maria Larsson – de här människorna har fan inte blod i ådrorna, de har bara isvatten, så länge det inte gäller den egna täppen. Man har skyldighet att hjälpa äldre. Är lagarna så jävla inhumana att det här är enligt reglerna, så är det för jävligt.