Aftonbladet

Dagens namn: Uno

2010-bugg raderade välkommen e-post

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2010-01-04

Spamfiltren sorterar bort skräpmejlen som sköljer över oss.

Men en bugg i ”spamassassin” medförde att välkommen e-post också sållades bort.

– För mig handlar det om över 100 mejl som försvunnit, säger Sven Ohlsson i Åstorp.

Mellan 1 januari och 3 januari gapade Sven Ohlssons inkorg tom. Ett hundratal mejl nådde aldrig sin adress. Programmet ”spamassassin”, ett av de vanligare skräpfilterna på nätet, hade jobbat för hårt över nyår. En bugg fick programmet att gå bärsärkagång och radera alla mejl som ville fram.

– Det är en hel del e-post jag gått miste om. Jag är arbetssökande så i värsta fall kan jag ha missat mejl från arbetsgivare, men troligtvis inte eftersom det varit jul- och nyårshelg.

– Min leverantör beklagade detta men lät inte förvånad, säger Sven Ohlsson.

”Ovälkommen överraskning”

F S Data i Helsingborg, med cirka 10 000 kunder, gick också ut med information på sin hemsida i morse:

”Det nya året bjöd tyvärr på en ovälkommen överraskning i form av en 2010-bugg i ett av internets mest använda spamfiltreringssystem: Spamassassin. Buggen medför att oskyldig e-post kan markeras som spam och i vissa fall inte ens levereras. Miljoner mailservrar över hela världen har drabbats. F S Data har uppdaterat sina system och är inte längre påverkade av problemet. Tyvärr finns det många andra mailservrar som ännu inte är uppdaterade, men vi hoppas att det ändå skall fungera relativt problemfritt för våra användare. Vi ber om ursäkt för de problem detta medför och tackar för tålamod och förståelse”.

Aftonbladet har utan framgång sökt talespersoner för F S Data.

Berördes inte

Bjässen Telia har 1,1 miljon bredbandskunder. Företaget känner inte till problemet som F S Data brottats med. Förklaringen: Telia använder andra skräppostfilter.

– Vi är generellt inte så pigga på att kommentera frågor som rör datasäkerhet, tillägger Telias informationschef Hans G Larsson.

Com Hem med drygt 500 000 bredbandskunder slapp också bli nedringda i ärendet.

– Vi använder visserligen Spamassassin men av en annan variant än F S Data. Därför har våra kunder inte berörts, säger Com Hems pressansvarige Maria Stråhle.