Mycket kris – för lite EU

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-05-17

Partiledarna kritiserar SVT

Att finanskrisen skulle bli en av de tyngsta frågorna i kvällens partiledardebatt var väntat.

Oväntat var däremot att det förestående EU-valet skulle avhandlas så kort först på slutet.

– Det är skandal, säger Mona Sahlin efter debatten.

Den inledande timmen av debatten präglades mycket av den ekonomiska krisen som drar fram över världen och hur den slår i Sverige.

Statsminister Fredrik Reinfeldt (M) och Socialdemokraternas ledare Mona Sahlin var inte överens om varför klyftorna i Sverige ökar.

Enligt Reinfeldt är det en följd av en ökad arbetslöshet på grund av finanskrisen medan Sahlin menade att klyftorna ökar mer på grund av försämringarna som regeringen infört.

– Din regering har förstärkt effekterna av finanskrisen, sade hon.

En fråga som väckte känslor var regeringens skattesänkningar.

Socialminister Göran Hägglunds (KD) ståndpunkt var att jobbskatteavdraget bidragit till att uppemot så många som 80 000 personer fått arbete.

Oppositionen däremot deklarerade att skatten skulle höjas, men med hur mycket råder det delade meningar om.

På frågan vad som är de viktigaste åtgärderna för att få ner arbetslösheten svarade regeringen bland annat att underlätta för småföretagare och höja kvaliteten på utbildningen.

Oppositionens förslag innehöll tidigarelagda investeringar och kompetensutveckling.

Klimat het fråga

En het fråga var klimatpolitiken. Regeringen har deklarerat att den har världens mest ambitiösa klimat- och energipolitik, ett uttalande som oppositionen inte håller med om.

Maria Wetterstrand (MP) efterlyste fler och snabbare åtgärder, till exempel att tidigarelägga investeringar i energieffektivisering:

– Klimatet är en fråga där vi som lever i de rika länderna har ett enormt stort ansvar.

Efter debatten förklarade Fredrik Reinfeldt att han var förvånad över att Mona Sahlin nu bekräftade att hon brett tänker höja inkomstskatterna.

– Hon är också beredd att höja koldioxidskatten och det var en nyhet för i kväll, inflikade Centerledaren Maud Olofsson när alliansledarna mötte medierna efteråt.

– Det måste alla partier våga säga, kontrade Sahlin.

S-ledaren kan tänka sig gränsöverskridande överläggningar med regeringen före valet för att få en gemensam strategi kring fildelnings- och integritetsfrågor. De rödgröna ska prata ihop sig om en invit till regeringen, meddelade hon efter debatten.

"För lite EU"

Alla de fyra regeringsföreträdarna tyckte att det borde ha varit mer om EU-valet i debatten. Ursprunglingen var de inbjudna till en debatt som skulle kretsa kring valet, enligt Göran Hägglund:

– Sedan svängde man för en kort tid sedan, sade han.

Mona Sahlin spädde på:

– Det är skandal att man tre veckor före valet inte tyckte att en partiledardebatt på två timmar kunde handla om EU.

Programledaren Karin Hübinette förstod dock inte riktigt kritiken mot debattupplägget. Hon anser att det stod partiledarna fritt att ta upp EU under åtminstone den första timmen av programmet.

Om två veckor blir det en EU-debatt i Agenda och därefter blir det en debatt för toppkandidaterna till EU-parlamentsvalet.