”Det var bara pang bom i bältessäng”
Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-08-24
Rättegången mot konstfackeleven Anna Odell inleddes under måndagen i Stockholms tingsrätt.
I förhöret är Odell mycket kritisk till polisens och psykiatrins omhändertagande, men poängterar att hon inte är ute efter någon sorts hämnd.
– Det här handlar inte om att sätta dit polisen eller någon person, säger Odell i förhöret.
Stockholms tingsrätts sal 9 var full av journalister och inspelningsutrustning. Anna Odell och hennes försvarsadvokat Claes Borgström såg båda lugna ut. Cirka en timme efter att rättegången startat, inleddes förhöret med Odell. Hon höll blicken mot domarbordet och gestikulerade något under det cirka en timme långa förhöret.
Hon redogjorde klart för hur hon uppfattade händelserna på Liljeholmsbron, i polisbilen och vad som sedan hände på St Görans psykiatriska akut. Enligt Odell var meningen med projektet att beskriva skräcken hos en psykiskt sjuk person vid ett omhändertagande.
– Jag ville visa hur själva gripandet föder ett beteende, säger hon.
”Ingen försökte tala med mig”
När hon kom fram till beskrivningen av omhändertagandet på St Görans sjukhus blir hennes berättelse mer detaljerad. Fyra poliser och fem vårdare ska enligt Odell ha burit henne från polisbilen till en bältessäng och med våld hållit ner henne och spänt fast henne i sängen, något som styrks i förundersökningen och av det senare förhöret med de två polismän som hämtade Odell på Liljeholmsbron. Hon sa senare i förhöret att bältesläggningen var omotiverad.
– Ingen försökte tala med mig eller ge mig ett alternativ. Det var bara pang bom i bältessäng, säger Odell
Hon beskrev hur hon kränger och sparkar och spottar på golvet och på en säng, men att hon skulle ha skadat någon eller skrämt någon anser hon vara osannolikt.
– Jag såg aldrig någon annan patient, säger hon.
Gick snabbt till handgripligheter
Åklagare Stefan Lind hade endast några få frågor efter att Odell talat klart. En av frågorna handlade om Odell tyckte att hon genomlyst psykvården nu. Odell svarade att hon genom att filma händelsen och visat på hur snabbt det enligt henne gick till handgripligheter så ansåg hon att hon gjort det.
Odells försvarsadvokat Claes Borgström uppehöll sig vid frågor kring den rådgivande advokaten Erik Lönnkvist som Odell kontaktat innan projektet. Enligt Odell har Lönnkvist givit henne svar som fått henne att tro att projektet inte skulle vara brottsligt.
– Hade jag vetat att det var ett brott hade jag troligen avstått, säger Odell.
Våldsamt motstånd
Utanför rättssalen uttryckte Claes Borgström att Odell redogjort så klart och tydligt att alla borde förstå att hon inte velat begå ett brott.
– Nu får vi se hur rätten bedömmer detta, sa Claes Borgström.
Kammaråklagare Stefan Lind yrkar på att Odell döms för våldsamt motstånd, falskt larm samt ”oredligt förfarande. Domen faller den 31 augusti.