Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Hassan, 78, hittades död i trappa på äldreboendet

Publicerad 2014-11-27

Styvsonen: ”Vi trodde att han var i tryggt förvar”

Hassan Bayomy, 78, var förlamad efter en stroke.

Ändå lyckades han - i sin rullstol - ta sig ut genom en larmad branddörr. Han hittades död i brandtrappan.

– Jag fick en chock. Vi trodde att han var i tryggt förvar, säger Hassans styvson.

På samma äldreboende hölls en autistisk man inlåst i en fönsterlös skrubb förra året.

Hassan Bayomy, 78, kom till äldreboendet Aleris Vårbacka Plaza i Huddinge 2012 efter en stroke. Han var förlamad i höger sida och kunde inte prata.

– Han bara mumlade. Han kunde inte få fram några ord, bara ljud, berättar Hassans styvson, som vill vara anonym.

Hassan bodde på andra våningen, som var låst. Det var vid 11-tiden den 11 november som personalen upptäckte att han saknades. De letade, men kunde inte hitta honom. En timme senare kontaktades styvsonen.

– De frågade om jag hade någon aning om var han kunde vara. Jag sa: "Hur kan ni fråga mig? Han är halvsidesförlamad, bor på andra våningen, på en låst avdelning och klarar sig inte utan hjälp".

”Hade ramlat ner för trappan”

Polisen larmades och letade. Hassan efterlystes. Vid fyratiden på eftermiddagen blev styvsonen uppringd av personalen.

– De sa att de hade hittat Hassan. Död. Han låg i en brandtrappa. Han hade ramlat nedför trappan i rullstolen. Han låg med halsen och huvudet över trappräcket och rullstolen över sig, säger styvsonen.

– Vi var chockade. Min mamma var helt förstörd. Förr eller senare ska man dö, men inte på det viset. Vi hade ju lämnat honom i trygga händer, trodde vi.

”Ingen uppfattade signalen”

Hassan hade lyckats ta sig ut genom den tunga branddörren, som ska vara larmad, utan att någon i personalen märkte något eller larmet tjöt.

Anne-Marie Svensson, VD för Aleris Omsorg, bekräftar olyckan.

– Det har varit en förfärlig olycka på Vårbacka. Mannen har lyckats ta sig ut genom en branddörr och förolyckats i trappan. Man hittade mannen död i nödutgången. Jag uppfattade att rullstolen hade tippat och att mannen var klämd, säger hon.

Hur kunde han ta sig ut genom branddörren utan att brandlarmet ljöd eller personalen upptäckte det?

– Vi har kunnat se att det gått ett larm, på vår logglista. Det ska även gå larm till handenheterna. Då finns det ett meddelande om att branddörren öppnats på displayen i ett par sekunder, sedan försvinner det. Det går till alla medarbetare på enheten, men ingen har uppfattat signalen. Det är dessvärre ett ganska försynt larm i normalläge. Det lät ingenting.

Andra allvarliga incidenten

Vad gör ni nu?

– Vi gör en Lex Sarah-utredning. Det stora arbetet blir hur vi kan säkra våra branddörrar så att de blir mer anpassade för ett demensboende. Det är en jättekomplicerad fråga, eftersom branddörrar enligt lagen måste vara öppna. Problemet är generellt för äldreomsorgen. Vi har även ökat signalen på brandlarmet, säger Anne-Marie Svensson

Detta är den andra allvarliga händelsen på äldreboendet under 1,5 år. Förra sommaren hittade en besökare en autistisk man inlåst i en liten fönsterlöst skrubb med en plastmadrass på golvet. Den 6 augusti 2013 inkom en anmälan om allvarligt missförhållande på Vårbacka Plaza i Huddinge till IVO, Inspektionen för vård och omsorg, som inledde tillsyn av boendet.

Varför inträffar två så allvarliga händelser på just detta boende?

– Det finns inte något samband mellan de båda händelserna. Det andra var vållad av våra medarbetare, av okunskap. Vi har arbetat hårt med utbildning och nya rutiner. Fyra fick sluta.  Jag tycker att vi var på väg att bli ett riktigt bra boende när detta förfärliga hände, säger Anne-Marie Svensson.

Efter avslöjandet förra sommaren kallades anhöriga till möte på Vårbacka Plaza.

– Chefen sa att de skulle göra sitt bästa. Det övertygade oss om att vi skulle ha kvar Hassan där. Jag kände tvivel, men de lovade att anställa kompetent personal och att rätta till sina fel, säger Hassans styvson.

I somras avslutade IVO ärendet sedan vårdgivaren rättat till bristerna.