Aftonbladet

Dagens namn: Stella, Estelle

”Min Abba-t-shirt gjorde succé”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-10-05

Mathias Sundin om mötet med McCain – och republikanernas valarbete inifrån

Mathias Sundin med John McCain.

Bäst med att delta i McCains kampanj var alla de kunskaper han tagit med sig hem till folkpartiet Norrköping – och mötet med presidentkandidaten själv.

– Jag bar en Abba-t-shirt som gjorde succé, säger Mathias Sundin.

Mathias Sundin, 30, är kommunalråd för folkpartiet i Norrköping och driver bloggen amerikanskpolitik.se.

Han har varit över i USA vid ett par tillfällen. I januari var han i New Hampshire för att följa primärvalet. Och så sent som i somras åkte han till Nevada för att arbeta på McCains högkvarter i region väst, en av fem regioner som sköter kampanjarbetet för republikanernas presidentkandidat.

Mathias Sundin anser att det finns två anledningar framför andra till att följa amerikansk politik:

– För det första är det en väldigt dynamisk politik som är spännande att följa om man är politiskt intresserad. Vad som händer där har stor betydelse för resten av världen. Andra anledningen är att det som aktivt intresserad i Sverige är intressant att se hur de arbetar med gräsrotskampanjer i USA. De är bra på att träffa väljarna och har bra kontakt med dem. Det är vi dåliga på i Sverige, vi har mycket att lära.

Tolv timmar om dagen

Så var det just kampanjande på gräsrotsnivå som Mathias Sundin ägnade större delen av sina fyra veckor i Nevada åt.

– Jag ringde telefonsamtal och knackade dörr. Mestadels vände jag mig till redan registrerade republikaner. Vi frågade om de skulle rösta och vilka frågor de tycker är viktiga.

Liksom den stora majoriteten engagerade han sig volontärt. Och det var mycket arbete.

– Jag jobbade tolv, tretton timmar om dagen i snitt. Söndagar försökte jag vara ledig.

Han är väl medveten om Obamas förmåga att organisera frivilliga, men anser inte att McCain-kampanjen egentligen är så mycket sämre.

Lär av USA

– Jag tycker att det snacket är lite överdrivet. Obama är bra – men McCain är inte dålig på det. Republikerna har varit bättre än demokraterna på att mobilisera sina väljare de senaste tio, tolv åren. Framför allt är de duktiga på att få folk att gå och rösta.

Mathias Sundin påpekar att det amerikanska systemet till stor del bygger på volontärer, att folket har en vana vid att ställa upp frivilligt som vi saknar.

Han anser att Sverige har mycket att lära.

– De vet hur man når ut till väljare. Att systematisera kampanjen så att den blir effektivt och bra. Folkpartiet i Norrköping kommer att arbeta mer med dörrknackning och telefonsamtal i fortsättningen.

Han menar att den direkta kontakten ger "en bra koll på väljarna".

– Man får en bättre kontakt med dem, förstår vilka problem de upplever. Det är det som vi politiker behöver veta.

Träffade McCain

Dock tror han inte att man kan vara lika rak på i Sverige.

– Man kanske får ställa en annan typ av frågor. Vi är nog inte lika öppna med vilket parti vi röstar på, den typen av frågor kanske vi får skippa. Men vilka problem vi upplever går bra att fråga om. Sen kan ve vi ju tyvärr inte heller vilka i Norrlöping som är folkpartister, så det kan inte bli lika systematiserat. Vi får knacka på alla dörrar. Det ger inte en lika hög grad av träffsäkerhet, men vi får ett bredare perspektiv.

Vid sidan av alla lärdomar var mötet med John McCain själv en av de absoluta höjdpunkterna.

– Vi hade en tävling om bästa kampanjaren där de sex bästa fick träffa McCain. Han var väldigt trevlig, hans fru också. Jag bar en t-shirt som det stod Abba fans for McCain på — den gjorde han succé.

– Sen nämnde jag det svenska friskolesystemet för honom. Demokraterna är emot ett liknande system i USA, men jag berättade för McCain att det fungerar bra i Sverige. Han sa att han skulle studera det – men så säger han väl till alla.