Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Bror

”Räntorna kommer att gå ner”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-09-17

Annika Creutzer, chefredaktör för Privata affärer, chattade med läsarna

Hur kan en bankkris påverka oss i Sverige?

När är det läge att sälja bostadsrätten?

Vad kommer hända med börsen?

Annika Creutzer som är chefredaktör för Privata affärer gav i en chatt svar på aftonbladet.se:s läsare.

Annika Creutzer, chefredaktör, Privata affärer.

”Kalle” säger: Hur kan en bankkris i USA påverka oss i Sverige?

Annika Creutzer säger: Hej Kalle! Först och främst blir bolånen lite dyrare. Bankerna tar ut mer när de lånar av varandra i orostider och det slår igenom på den ränta de tar av oss. Men framför allt drar det ner kraften i hela världsekonomin. Därmed påverkar det även jobben i Sverige.

”Sara” säger: Hej, jag köpte en lägenhet för en månad sedan. Nu ska jag sälja min... Vad kan du ge för råd till folk i min situation?

Annika Creutzer säger: Hej Sara! Tyvärr hamnar du nog i värsta möjliga läge. Oron gör att många drar sig för att köpa lägenhet och ta stora lån. Den som har möjlighet att avvakta kan troligen få ut lite mer när läget klarnar. Men om du måste sälja nu så ställ krav på din mäklare att han eller hon gör allt för dig.

”Annica” säger: Hej! Vår hyresvärd vill sälja och vi står mitt i en ombildning till bostadsrätt. Det kommer bli väldigt dyrt – över sju miljoner för vår lägenhet i Stockholms innerstad. Är det dumt att gå med i en ombildning just nu? Vi är osäkra på om vi kommer ha råd att bo kvar med så höga lån. Kommer bostadsmarknaden störtdyka?

Annika Creutzer säger: Hej! På lång sikt är det troligen bra för er att gemensamt köpa huset. Men värden får inte sälja på en gammal värdering. Det har hänt mycket den senaste månaden. Se till att värderingen är färsk så att ni inte betalar för mycket. Försök att pruta om ni kan. Någon störtdykning blir det inte i Stockholms innerstad. Men räkna med att inte genast få ut någon vinst på köpet. Något snabbt klipp är det inte.

”Kristina Karlsson” säger: Vad ska vi som sitter med aktier göra nu? Min depå är minus 26 procent hittills. Ha is i magen eller sälja innan det rasar ännu mer? Behöver pengarna inom 2 till 3 år.

Annika Creutzer säger: Två till tre år är kort tid för en aktieplacering. Det troliga är att börsen hinner repa sig men du kan inte vara säker. Sälj dina aktier stegvis och inte allt på en gång.

”Loppan” säger: Jag ska till new york i november. vad tror du om dollarutvecklingen?

Annika Creutzer säger: I orostider stärks de större valutorna. Det gör att dollarn troligen är lite dyrare i november än nu. Så trots att krisen kommer från USA så har dollarn gått upp rejält. Har du pengar så kan du växla en del av reskassan nu. Jag har svårt att tänka mig att dollarn sjunker.

”Refat” säger: Kommer den här krisen påverka alla byggen av bostäder som pågår i huvudstaden?

Annika Creutzer säger: Tyvärr kommer den nog att påverka många olika former av investeringar i Sverige. Varje byggbolag sitter säkert och räknar på vilka kostnader man kan klara. Men krisen gör också att Riksbanken kan tänkas sänka sin styrränta tidigare än planerat. Det ger lägre lånekostnader för byggbolagen och verkar alltså i andra riktningen.

”Martin” säger: Hej! Hur tror du boräntorna kommer påverkas av det kaos som råder?

Annika Creutzer säger: I det korta loppet, de närmaste månaderna, gör det lånen dyrare. Det beror på att bankerna lägger på när de lånar av varandra i orostider och det slår igenom på våra lån. Men samtidigt gör oron att den svenska ekonomin går snabbare in i lågkonjunkturen och det talar för att Riksbanken kan sänka sin styrränta tidigare än prognosen visar. Det påverkar direkt de rörliga bolånen.

”MellowY” säger: Hej, jag har ett fondsparande med SEB Tryggliv där jag personligen inte ger något input. Är det ett säkert sätt att spara trots den stora krisen?

Annika Creutzer säger: Det beror på vilka fonder du valt i ditt sparande. På lång sikt bör aktiefonder ge dig en bra avkastning. Under orostider kan du välja att tillfälligt parkera pengarna i räntefonder. Men räntefonder under lång tid får inte pensionssparandet att växa.

”Cathrin” säger: Jag och min sambo har just köpt hus med inflyttning sista februari. Tycker du att vi ska räntesäkra hos banken?

Annika Creutzer säger: Nej, allt pekar på att räntorna kommer att gå ner. Räntesäkra bara om ni har så små marginaler att en liten uppgång ger er problem. Se ovan vad jag svarade Martin.

”Andreas” säger: Kan några svenska banker gå omkull? I så fall vad händer om man har bolån i den banken?

Annika Creutzer säger: Banker kan alltid gå omkull. Men det är högst osannolikt. Dina lån blir du inte av med vid en konkurs. Fordringarna köps av någon annan. I värsta fall får du en ny långivare som är tuffare mot dig än den nuvarande.

”Bob” säger: Hur kan vi småsparare dra nytta av denna kris? Vi som har några tusenlappar över att investera någonstans, vad för tecken ska vi leta efter att det bottnat och börjar vända?

Annika Creutzer säger: Du kan göra som de stora investerna och handla på börsen. Men tänk på att det är stor risk. Du kan också börja månadsspara i fonder om du inte redan gör det. Några hundra kronor i månaden bör med tiden bli en bra placering. Men räkna inte med något snabbt klipp. Ett mått på när botten av finanskrisen är nådd är när bostadspriserna i USA börjar vända uppåt. Men krisen sprider sig till Europa så håll koll på bostadspriser här. Just nu går de åt andra hållet.

”Kalsonfarsan” säger: Hur påverkar detta pensionssparandet? Naturligtvis så påverkar det, men på lång sikt menar jag?

Annika Creutzer säger: På kort sikt påverkar den allmänna pensionen under utbetalning. Eftersom avkastningen i AP-fonderna varit negativ så kan "bromsen" slå till. Då stiger inte pensionerna lika mycket som de borde. (Detta gäller inte garantipensionerna som styrs av inflationen.) Långsiktigt så påverkar krisen också. Pensionspengar för framtiden växer inte så mycket när hela den svenska ekonomin får lägre tillväxt.

Moderator säger: Dags för sista frågan!

Carlos, Nick och Jean säger: Är det här värre än depressionen på 1930-talet?

Annika Creutzer säger: Nej, inte utifrån vad vi vet idag. I dag är världsekonomin så mycket större. Vi får inte glömma att de nya ekonomierna fortsätter att växa och det gynnar alla.

Moderator säger: Tack till Annika Creutzer, chefredaktör för Privata Affärer, som chattade och tack till aftonbladet.se:s läsare för alla frågor!

Annika Creutzer säger: Tack för alla kloka frågor!