Smågrisar skade- skjuts med AK5

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-11-26

”Det är en oerhört viktig utbildning”

Grisarna skadskjuts för att soldater och sjukvårdspersonal ska kunna öva sig på at stoppa blödningar.

Försvarsmakten skjuter smågrisar med AK5 vid övningar.

Soldater och sjukvårdspersonal får träna sig bland annat på att stoppa blödningar.

– Det är en oerhört viktig utbildning, säger Lars-Magnus Olovson, ansvarig för försöksdjurshanteringen vid Försvarsmakten.

Varje år används 30-40 grisar i övningarna inom försvaret.

Skjuts i muskulaturen

De cirka 12 veckor gamla grisarna, som väger 26-34 kilo, får en lugnande spruta i nacken, sövs med dropp, och skjuts sedan antingen med en AK5 (automatkarbin) eller med pistol i bakbenet.

– Vi skjuter dem i muskulaturen, inte i lårbenet, säger Lars-Magnus Olovson.

– Veterinären anvisar var kulan ska träffa, och en speciellt utbildad skytt som har jägarexamen finns för detta, säger Olovson.

När djuret skottskadats får sjukvårdspersonalen öva sig.

– Man lär sig skillnaden mellan den vävnad som är totaldöd och den levande vävnaden. Man lär sig också att göra sårrevision, vilket innebär att man gör rent i såren, tar bort den döda muskulaturen och packar såret med kompresser, säger Lars-Magnus Olovson.

Lårven skärs av

I vissa fall skärs en lårven i grisens ben av med skalpell för att soldaterna ska få öva sig på att hantera kraftiga blödningar.

– Det här är en erfarenhet som tjänar soldaterna att ha med sig hela livet. Det kan inte vara meningen att unga människor ska dö för att de inte kan stoppa en blödning, säger Olovson.

När övningen är avslutad avlivas djuret med en överdos av narkosmedel.

– Vi sprutar dem i hjärtat, för att visa omgivningen att djuret verkligen är avlivat, säger Lars-Magnus Olovson.

Under andra övningar för kirurger görs bland annat ”tarmresektioner”, där en del av tarmen på grisen skärs bort, och andra liknande ingrepp.

– Man kan ta bort levern, man kan ta bort mjälten, för ett kraftigt slag mot buken kan innebära att mjälten blir så skadad att man måste ta bort den, säger Lars-Magnus Olovson.

När djuret avlivats transporteras det till en anläggning för desktruktion, där kroppen bränns upp.

Föreläsning i etik

Alla som genomgår den här typen av övningar måste först gå igenom en etikföreläsning på 2-3 timmar.

– Där diskuterar vi och informerar om etiklagstiftning, om alternativa metoder och djurhantering, säger Lars-Magnus Olovson.

– Vi har en öppenhet i den här verksamheten. Det enda kravet vi har på dem som kommer är att alla som är med måste vara med på etiklektionerna, säger Lars-Magnus Olovson.

Enligt Olovson genomgår varje år 30-40 läkare – och ungefär lika många sjuksköterskor respektive sjukvårdare – den här typen av utbildningar.

– Det kan vara läkare vi anställer under kortare perioder för att tjänstgöra i utlandsstyrkan i till exempel Afghanistan, säger Olovson.

De soldater som deltar i övningarna är värnpliktiga.

ANNONS