Tio miljoner följer isbjörnarnas kamp

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2007-04-05

Här är forskarnas första bloggrapport

Det är 15 grader kallt och molnen tornar upp sig över Svalbard.

- Men vi kommer ändå att kunna fortsätta med filmen som ingår i forskningsarbetet om isbjörnarna, berättar Julian Wooford, en av Världsnaturfondens tre utsända som just nu bloggar från Svalbard i samarbete med aftonbladet.se.

Följ ämnen

Första rapporten kommer direkt från planet som flög upp gruppen till Longyearbyen på Svalbard.

Förutom Julian Woolford deltar okså Stefan Norris och Miriam Geitz, alla från WWF:s internationella projekt i Arktis.

Man finansierar bland annat norska Polarinstitutets forskning kring isbjörnarna på Svalbard. Forskarna undersöker hur björnarna klarar klimatförändringar som innebär att den livsnödvändiga isen försvinner. När isen smälter försvinner också sälarna, som håller isbjörnarna vid liv.

- Om vi kan klarlägga vad som händer med isbjörnarna på Svalbard kan vi analysera vad som kommer att hända och hur klimatförändringarna påverkar björnarna i framtiden, skriver Woolford.

Utifrån vad forskarna vet idag ser framtiden mörk ut, berättar han.

- Världens ledande isbjörnsforskare vid IUCN förutspår att stammen kommer att minska med över 30 procent de närmaste 50 åren.

I WWF-teamets arbete på Svalbard ingår att ta med journalister och fotografer, som får möta forskarna på plats.

- De är, kan man säga, avgörande vittnen till det som händer med Arktis. Genom media når vi en ännu större mållgrupp och de kan hjälpa oss att berätta för alla er i världen vad som händer på den här alldeles fantastiska och fortfarande ganska oförstörda delen av världens tak.

Woolford berättar att teamet från WWF sällan gör den typ av resor som nu nått målet på Svalbard.

- Men det är en viktig möjlighet att berätta för världen om klimatförändringarna i Arktis, via världsmedia.

- Det är väl utnyttjade pengar och väl använd tid. Och det kompenserar för de koldioxidutsläpp som flygresan hit innebär.

Forskarna räknar med att cirka tio miljoner läsare följer arbetet på Svalbard - inklusive hundratusentals av besökarna på aftonbladet.se.

Följ ämnen i artikeln