Kommunen utsatt för hacker-attack

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2007-09-06

Kritisk text om Lars Vilks lämnades på skolserver

En av Jönköpings kommuns servrar har hackats.

Hackarna lämnade efter sig en kritisk text om Lars Vilks rondellhundar.

Servern, som hanterar hemsidorna för cirka en tredjedel av kommunens skolor, är nu stängd.

Det var i fredags som skolpersonal upptäckte att intranätet inte fungerade. När IT-avdelningen såg att servern hade blivit hackad stängdes servern.

På måndagen upptäcktes att hackarna hade lämnat en text om Lars Vilks rondellhundar på servern.

– Det var ett mycket kritisk material som låg där. Texten lämnades på turkiska och engelska, säger Janne Dicander, IT-chef på Jönköpings kommun.

Hemsidor ligger nere

Händelsen har polisanmälts och nu arbetar kommunen med att förbättra säkerheten.

– Den här servern står i en utbildningszon med något lägre säkerhet, säger Janne Dicander.

Servern hanterar ett 20-tal enheter inom barnomsorg och grundskola, samt en gymnasieskola och aktivitetscentret Upptech. Hemsidorna för dessa är nu helt eller delvis nere.

Den information som har legat på den nedstängda servern flyttas successivt över till kommunens nya publiceringssystem. Kommunens ambition är att alla skolors webbplatser ska vara uppe igen på måndag.

”Ständig kamp”

Jönköpings kommun har hackats tidigare, men inte på det här sättet.

– Då har det handlat mer om informationssäkerhetsintrång, med virus och liknande. Man har inte förändrat budskap tidigare, säger Janne Dicander.

Har Jönköpings kommun en dålig IT-säkerhet?

– Jönköpings kommun har de senaste två åren gjort en omfattande investering och nästan två tredjedelar av driftsproduktionen är insatt i en säkrare miljö. Jag upplever inte att vi har avsevärt lägre säkerhet än andra kommuner. Jag tycker att vi har en god nivå, säger Janne Dicander.

Vilka merkostnader som skolorna och kommunen drabbas av kan inte Janne Dicander säga.

– Skolorna drabbas av att inte ha tillgång till den information man är van vid. De får säkerligen mer arbete med att få ut scheman och så. Det är väldigt synd att vi får kosta på så mycket på informationssäkring. Det är en ständig kamp mellan oss som tillhandahåller information och hackarna.