Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ragnar, Ragna

Carnegie skulle hjälpa regeringen sälja statens bolag

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-10-03

Var rådgivare i försäljningen av SBAB och OMX

Regeringen skulle sälja ut sex bolag med staten som hel- eller delägare.

Till sin hjälp tog man den skandalomsusade investmentbanken Carnegie.

På spel stod 200 miljarder kronor i statliga försäljningspengar.

Ett av den borgerliga regeringens första projekt blev utförsäljningen av statligt ägda bolag. I mars kom beskedet från finansmarknadsminister Mats Odell: Helägda SBAB, Vasakronan och Vin & Sprit ska säljas liksom statens aktier i Nordea, OMX och TeliaSonera.

Fram till 2010 är målet att få in 200 miljarder kronor på försäljningen. Pengar som ska gå till att betala av på statsskulden.

För att klara av den komplicerade försäljningen behövde regeringen rådgivare. Den första som utsågs var Karin Forseke, tidigare koncernchef och VD på investmentbanken Carnegie.

Värdet överdrevs med 630 miljoner

Mats Odell var mycket nöjd och i ett tal vid Finansnäringens Hovedorganisasjons årskonferens i Oslo sa han, med anledning av utförsäljningen av statens bolag:

”Jag har ansvaret för förvaltningen och försäljningen av dessa bolag men har inte tagit med mig orderblocket på den här resan. Men är ni köpsugna kan ni med förtroende vända er till min rådgivare Karin Forseke. Hon har varit chef för investmentbanken Carnegie och har lärt sig hur man tar bra betalt.”

Någon månad senare kom avslöjandet att värdet av optionerna i Carnegies tradingportfölj hade överdrivits med 630 miljoner konor - och därmed höjt bankens vinst och de anställdas bonusar. Skandalen var ett faktum men trots det fortsatte regeringen att anlita Carnegie och före detta Carnegieanställda.

Den 3 juli meddelade Mats Odell att Carnegie valts till finansiell rådgivare vid försäljningen av SBAB. Samma roll fick de för att sälja aktierna i OMX.

Varnades för allvarliga brister

Den 10 september anställdes Urban Funered som statssekreterare hos Mats Odell för att bland annat hjälpa till med utförsäljningen. Så sent som i våras lämnade Funered Carnegie där han hade ansvar för att regler och ramverk följdes. Något som alltså inte gjordes.

I fredags varnades Carnegie av Finansinspektionen för allvarliga brister i styrning och kontroll av verksamheten. Man fick betala en straffavgift på 50 miljoner kronor och VD:n och hela styrelsen fick sparken.

Sedan dess har Karin Forseke och Urban Funered lämnat sina utförsäljningsuppdrag och Carnegie ska inte längre fungera som regeringens rådgivare.

Kvar står regeringen med sex statliga bolag som ska säljas ut. Budgivningen av OMX är i full gång.