Akut brist på räddningspersonal: ”Slut på allt”
Publicerad 2018-07-17
Larm om nya bränder har inkommit under tisdagsnatten. Flera platser fått utrymmas på grund av det kritiska läget.
Hoppet om att kunna släcka de allra värsta bränderna sätts nu till italienska brandflygplan.
Samtidigt är det akut brist på material och bemanning.
– Vi har slut på i stort sett allt, säger Torbjörn Wannqvist, befäl i beredskap vid bränderna i Ljusdals kommun.
Ett 40-tal bränder pågår runt om i landet, och tisdagen blir ännu en besvärlig dag för räddningstjänsten. Tisdagen innebär ännu en het dag med starka vindar – och ett mycket besvärligt läge för räddningstjänsten.
– De har hållit på och jobbat och slitit hela natten. Vi behöver både mer personal och material. Det är brist på allt egentligen. Problemet är att vi inte har folk att avlösa, och vissa jobbar i 24-timmars skift, säger Torbjörn Wannqvist, befäl i beredskap.
Han berättar att de via länsstyrelsen försöker få mer resurser från angränsande län.
– Vi ser att resurserna överlag börjar tryta. Det börjar bli kärvt. Det gäller personal framför allt, säger Brita Ramberg, biträdande chef för MSB:s enhet för beredskap.
Hon menar att MSB stärker upp med material och skogsbrandflyg.
– Men grundkapaciteten ska finnas i räddningstjänsterna. Vi har en roll att stödja samordningen mellan räddningstjänsterna, säger hon.
Hopp sätts till brandflyg
På onsdag väntas två italienska brandflygplan av typen Canadair CL-415 landa i Örebro. Det är sagt att de ska vara i Sverige i åtta dagar, och man räknar med att de är i drift onsdag eftermiddag.
Förhoppningen är att flygen, med kapacitet att skopa upp 6 000 liter vatten åt gången, ska kunna sätta stopp för de största bränderna.
Det är framförallt i tre län, Dalarna, Jämtland och Gävleborg, som läget är kritiskt. Lokala räddningstjänster arbetar febrilt med att få kontroll på bränderna – utan att lyckas.
– Resurser är begränsade och många räddningsledare vittnar om en situation som de aldrig har upplevt tidigare. De är i behov av akut hjälp, säger Jakob Wernerman, på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB.
Han berättar att planen kommer att agera som en nationell resurs, och att olika räddningstjänster kan begära hjälp av flygplanen. Om flera områden ber om hjälp samtidigt gör MSB gör en strategisk bedömning.
Många undrar varför Sverige inte har egna brandflyg?
– För det första måste man komma ihåg att brandsituationen just nu är unik. Det är sällan situationen ser ut som den gör nu.
– Sedan är tillgängligheten inom EU tillräckligt god. De senaste åren har vi behövt kalla in stöd vid skogsbrandsbekämpning vid tre tillfällen.
Jakob Wernerman påpekar även att det kostar väldigt mycket pengar att själv äga denna resurs.
Boende har fått utrymma
På vissa håll har boenden fått utrymma. Det gäller dels området i Ängra, samt boende i och omkring Enskogen.
I Älvdalen uppmanades på måndagen alla som befann sig vid skjutområdet vid Trängslet skjutfält att utrymma på grund av att odetonerad ammunition finns där.
Dessutom avbröts all markinsats av räddningstjänsten i området på grund av den grovkalibriga ammunitionen, viket försvårade släckningsarbetet rejält. När värmen stiger till 80 grader finns det stor risk att ammunitionen exploderar.
– Det är för farligt för oss att arbeta på platsen. Branden sprider sig okontrollerat, nu går den mot Jämtland och Härjedalen, sade brandchefen Johan Szymnaski på måndagskvällen.
Förhoppningen är att kunna fortsätta med vattenbombning och återvända med personal under tisdagsmorgonen.
I Pålgård och Bispgården i Ragunda kommun uppmanas alla som påverkas av branden att hålla sig inomhus med stängda dörrar, fönster och avslagen ventilation.