EU-varning till Georgien: Dörren kan stängas

TT:s korrespondent

Publicerad 2024-06-24 10.47

Demonstration i Tbilisi i slutet av maj mot det georgiska parlamentets godkännande av en omstridd lag mot utländskt inflytande. Arkivbild.

Stoppat ekonomiska stöd och inga fler tunga politiska möten kan bli följden när EU överväger hur man ska agera mot Georgien efter landets nya hårda regler mot oberoende organisationer.

– Dörren är öppen för Georgien att bli medlem i EU. Men om regeringen fortsätter på samma väg, med det de gör, så kommer dörren att stängas, varnar EU:s utrikeschef Josep Borrell på väg in till måndagens möte med EU-ländernas utrikesministrar i Luxemburg.

Än väntas inga EU-beslut om läget i Georgien. Från olika håll har flaggats för införande av sanktioner mot den politiska ledningen. Däremot varnas för att exempelvis riva upp landets visumfrihet till EU, vilket anses slå mot den mestadels EU-vänliga befolkningen.

– Det handlar om att gå en balansgång mellan att inte stöta bort de här grupperna utan att värna deras intressen och å andra sidan sätta ner foten bestämt mot den georgiska regeringen, säger Sveriges utrikesminister Tobias Billström.