Kristersson efter mordet: "Mer samarbete"

Johanna Ekström/TT

Mikael Widerberg/TT

Publicerad 2024-06-05

Statsminister Ulf Kristersson (M) anländer till TV4 för en debatt mot Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson (S) på onsdagskvällen.

Rapparen C Gambino sköts till döds i ett parkeringsgarage i Göteborg under natten. Statsminister Ulf Kristersson (M) menar att mordet visar att nätverkskriminaliteten kommer att fortsätta.

– Det är ett tydligt tecken på att de kriminella gängen kommer att fortsätta tills vi stoppar dem, nu gör vi väldigt långtgående saker, säger Kristersson i TV4:s ”Efter fem.”

Kristersson menar att gängkriminaliteten går att koppla till det kommande EU-valet.

– Vi ser hur svenska gangstrar hånskrattar när de lurar svenska pensionärer från solkusten, andra gömmer sig i Turkiet eller Irak eller Iran. Det är uppenbart att vi måste ha ett mycket, mycket tätare samarbete mellan olika länder.

S-ledaren Magdalena Andersson beklagar mordet på C Gambino.

– Ett fruktansvärt besked, bara en i en lång rad dödsskjutningar som vi har sett i Sverige, och ovanpå dödsskjutningar alla sprängningar. Det gör att människor i Sverige är rädda att gå ut på kvällarna, säger hon och menar också att ett stärkt europeiskt samarbete kan stoppa våldet.

– Vi behöver särskild lagstiftning för att komma åt dem som är i toppen på de här gängen.

Kristersson och Andersson debatterade inför EU-valet i TV4 under onsdagskvällen.