Starka reaktioner på israelisk skolattack

TT

Uppdaterad 2024-06-07 | Publicerad 2024-06-06

Efter attacken.

Israel har genomfört en attack mot en FN-skola i centrala Gazaremsan, som enligt Israel användes av terrorstämplade Hamas.

Minst ett 30-tal personer uppges ha dödats i attacken, som möts av starka ord från omvärlden.

”Stridsflygplan utförde en precisionsattack mot en Hamas-anläggning inbäddad i en Unrwa-skola i Nuseirat”, uppger Israels armé (IDF) i ett uttalande på torsdagsmorgonen, och hävdar att Hamasmedlemmar som deltog i den stora terrorattacken i Israel den 7 oktober ska ha befunnit sig i skolan.

Inga omedelbara belägg för de påståendena presenteras.

”Utan förvarning”

FN-organet Unrwas skolor har sedan krigets start använts som skyddsrum för palestinska flyktingar – numera merparten av Gazas över två miljoner invånare.

Attacken kom ”utan förvarning”, uppger Unrwas chef Philippe Lazzarini.

”Skolan gav skydd åt 6 000 fördrivna människor när den träffades”, skriver han på X.

”Påståenden om att beväpnade grupper kan ha varit inne i skyddsrummet är chockerande. Vi har dock inte möjlighet att verifiera dessa påståenden.”

Minst 30 döda

Dödssiffran har inte fastställts, men al-Aqsa-sjukhuset i Dayr al-Balah ska ha tagit emot minst 30 kroppar efter skolattacken samt ytterligare sex kroppar efter en separat attack mot en bostad, rapporterar AP med hänvisning till dokument från sjukhuset samt en reporter på plats.

Minst fem av de dödade är barn, enligt hälsomyndigheterna i det Hamasstyrda området.

Attacken har skapat reaktioner i omvärlden. EU:s utrikeschef Josep Borrell kräver att den ska bli ”oberoende utredd”, medan det amerikanska utrikesdepartementet kräver ”transparens”.

– Israels regering har sagt att de kommer att släppa mer information om den här attacken, inklusive namnen på dem som dog i den. Vi förväntar oss att de ska vara helt transparenta och offentliggöra den informationen, säger talespersonen Matthew Miller.

”Kommer krävas ansvarsutkrävande”

FN:s generalsekreterare António Guterres fördömer attacken, enligt talespersonen Stephane Dujarric.

– Det kommer att krävas ansvarsutkrävande för allt som har hänt i Gaza, säger Dujarric.

Enligt IDF vidtogs flera åtgärder för att minska riskerna att civila skadades i attacken mot skolan.

”Terroristerna iscensatte terrorhandlingar från skolans område medan de utnyttjade den och använde den som skydd”, uppger IDF.

ANNONS